Цистит – болка, парене и още нещо…

Дискомфорт в пикочните пътища? Цистит? Прочетете повече в тази статия.

Cystitis_crossedlegs

Щом четеш тези редове, означава, че си тази три от пет жени, която е преминала през ада на цистита. Не само заради паренето, което те изгаря, но и заради болката, която съпровожда всяко пишкане и посещение до тоалетната. Може би ти се е случвало да прекараш там часове в опит да свършиш нещо, иначе толкова естествено, като ходенето по малка нужда. Но не и днес! Днес имаш чувството, че си балон, завързан на панделка. Минутите се усещат като часове. И това е само началото.

Причинa

Циститът идва бързо и рязко. Най-често той се причинява от бактерията Escherichia coli, която, попадайки в пикочния мехур, започва да се размножава, като на всеки 22 минути удвоява своя брой! В рамките на няколко часа от началото Вие сте горд собственик на диагнозата цистит и прогресивно нарастващ брой микроорганизми, причиняващи възпаление на пикочните пътища. Циститът може да бъде съпроводен също с температура, отпадналост, кръв в урината и др. Той може да затихне, но често е възможно и да се усложни.

Лечение

Едно от средствата, които се използват, са спазмолитици. Но те са решение, насочено към симптома болка, и не адресират проблема. Разбира се, когато кажем „цистит“, се сещаме за червена боровинка. На пазара се предлагат различни продукти, които я съдържат и има защо. Тя има отношение към „заключване“ на вид пипалца, с които бактерията E.coli се захваща за лигавицата на пикочния мехур. Прикрепянето е задължително условие, за да стартира размножаването. Еволюцията е помогнала много на E.coli, като й е „дала“ няколко вида специализирани пипалца, от които два основни (наречени фимбрии).

Интересно обаче е, че само червената боровинка не е достатъчна. Това е така, защото тя има отношение към по-малката част от всички фимбрии на бактерията. Тук на помощ идва друга съставка, наречена D-маноза. Тя заключва останалата по-голяма част от тези пипалца, като това води до значително по-бърз и ефективен резултат. Разбира се, макар и арестувани, бактериите следва да се изхвърлят от пикочния мехур. За това е нужен диуретик. Такава роля изпълнява например Екстракт от брезови листа. Не без значение е и дозата на активните съставки, защото за всеки нарушител следва да имаме белезници, с които да го закопчаем, и разбира се, редовно да ги извеждаме от „местопрестъплението“. Към цистита следва да се подходи внимателно и да се направи консултация с лекар. По негова преценка е възможно да назначи антибиотик. Но дори тогава резултатът идва след повече от ден, а както споменахме, „минутите се усещат като часове“. За щастие има „бърза грижа за пикочните пътища“, с която да започнеш още при първия намек за това, което те очаква.

Използвани източници / референции:

1. Lala V, Leslie SW, Minter DA. Acute Cystitis. [Updated 2023 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024
2. Reitzer L, Zimmern P. Rapid Growth and Metabolism of Uropathogenic Escherichia coli in Relation to Urine Composition. Clin Microbiol Rev
3. Busch A, Phan G, WaksmanG. 2015 Molecular mechanism of bacterialtype 1 and P pili assembly.Phil.Trans.R.Soc.AEtefia, E. (2023). Virulence Factors of Uropathogenic Escherichia coli. IntechOpen.

Неофарм блог

Внимание: публикуваните статии имат чисто информативен характер и не могат да заместят консултация с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Scroll to Top