Когато сме „настинали“, болни ли сме?

Настинка? Летен грип? Остра вирусна инфекция? Кой е виновен за престоя вкъщи?

family cold and flu

Много често чуваме наши близки и приятели да споделят, че са настинали. Неразположението, което усещат отдават на това, че са „стояли на климатик“, „пили са студено“ и т.н.

Истината обаче е, че това, което те смятат за настинка или простуда, е възможно да е остра вирусна инфекция (ОВИ).

Причина

Острите вирусни инфекции се причиняват от над 200 познати различни вируси, които засягат дихателната система. Най-често засегната е лигавицата на горни дихателни пътища (носа, гърлото, синуси и ларинкс). Характеризират се с по-леко преминаване на болестното състояние в сравнение с грипа. И в същото време, част от пациентите е възможно да развият усложнения като пневмония. Най-податливи към усложнения са децата, възрастните над 65 години, бременните жени, хората с отслабена имунна система, както и страдащите от хронични заболявания.

Лечение

Най-често използваните медикаменти за облекчение на вирусни инфекции са така наречените симптоматични средства, които повлияват самите симптоми, но нямат ефект върху причинителя на заболяването. Тук спадат температуропонижаващи, обезболяващи, противокашлични, антиалергични средства, нестероидни противовъзпалителни средства, продуктите за хрема и други.

Най-добрият начин за справяне с вирусна инфекция е използването на етиологично средство, което намалява броя на вирусите в нашия организъм. Респективно се намалява размера на щетите, които те могат да нанесат върху нас.

Колкото повече препятствия поставя това средство пред вирусите и техния стремеж за размножаване, толкова по-ефективно е средството. А как вирусите завладяват нашето тяло ще споделим в отделна статия.

В резултат на това расте възможността вирусната инфекция да се пресече още в самото начало, симптомите да траят по-кратко време, а излекуването да бъде значително по-бързо. Тези средства могат да се приемат заедно със симптоматичните медикаменти.

Срещу колкото повече и различни вируси работи едно противовирусно средство, толкова е по-голям шансът за успешно справяне с вирусната инфекция. В повечето случаи причинителят е неизвестен, а нерядко се случва да са няколко едновременно. Но настинката не е само зимно приключение. Спомнете си, кога последно хремата и неразположението провалиха лятната Ви почивка. Искахте по-бързо решение, нали?

Използвани източници / референции:

1. Thomas, M., & Bomar, P. A. (2023). Upper Respiratory Tract Infection. In StatPearls. StatPearls Publishing.
2. Allan, G. M., & Arroll, B. (2014). Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, 186(3), 190–199. https://doi.org/10.1503/cmaj.121442
3. Arroll B. (2011). Common cold. BMJ clinical evidence, 2011, 1510.
4. https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

Неофарм блог

Внимание: публикуваните статии имат чисто информативен характер и не могат да заместят консултация с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Scroll to Top