История за детския имунитет

Детето Ви отново е болно? Майки, не сте сами! Открийте помощ в тази статия.

Kids Immune System

Колко често сте чували думите: „Не знам какво да правя вече. Всичко пробвах, а детето ми е постоянно болно. Две седмици е на градина, две седмици е вкъщи. Пие трети антибиотик за 2-ри месец. Не мога да си намеря работа, защото често отсъствам. Няма кой да го гледа.“? Чувате ги по детските площадки, от приятели, от майките на децата от детските заведения, четете ги по форумите. Чувствате се в безизходица и вече не вярвате на нищо. Нали така?

Видове имунитет

Това е нормално и вината не е Ваша. Това е така, защото имунитетът е изключително сложна система. Тя е вселена, чиито тайни се разкриват пред нас на порции. И точно затова е невъзможно в рамките на тези редове да кажем всичко, а и съгласете се, не е нужно. За да стигнем до решението, е нужно да разгледаме „проблема“.

Истината е, че в повечето случаи няма проблем, а естествени процеси, през които минава детският организъм. Може би сте чували, че имунитетът се дели на вроден и придобит. За силата на вродения имунитет на Вашето дете значение имат много фактори, част от тях са: Вашият имунитет преди зачеването, по време на бремеността, начин на хранене преди и по време на бременността, начин на раждане и други. Или можем да кажем, че това е Вашият „дар“ за рожбата Ви.

След раждането, до към 6-тия месец, бебето получава пасивен имунитет от майката през кърмата. След това той се губи. Ако трябва да обясним придобития имунитет, представете си, че когато родите Вашето бебче с него на бял свят се появява и негово ангелче-пазител, което също е бебе. Този пазител е имунната система на Вашето дете. И тя като новопоявила се на този свят е млада, незряла и неопитна. Но това не означава беззащитна.

Тя е с голям потенциал. Още от момента на раждането имунната система на Вашето дете се сблъсква с хиляди вируси, бактерии, гъби, паразити и други патогени. И тя също като Вашето дете „расте“, трупа опит след всяка среща с антигени (обобщено название за вируси, бактерии, алергени, токсини и други) и става все по-добра в това, което прави. Но, разбира се, това отнема време. Представете си всеки ден да се срещате с нов човек и да трябва да запомните как изглежда и как се казва, за да можете да го разпознаете след 6 месеца или след 5 години. Не звучи лесно, нали? Да! Точно толкова сложна е задачата и на имунната система на Вашето дете. Затова следва да подходите с нужното разбиране и търпение. След втората си година тя ще стане по-ефективна. А едва след 10-тата година може да се каже, че ще бъде напълно ефективна.

Какво да направите?

Така че, майки, колкото и да се стараете да спрете боледуването на децата Ви – природата е срещу Вас. Това, което зависи от Вас, е да осигурите на детето:

 • пълноценно хранене
 • пълноценен сън
 • спазване на лична хигиена, както на детето, така и на членовете на домакинството-особено важно е миенето на ръцете
 • физическа активност
 • избягване на контакти с болни деца и възрастни

 • Разбира се, има деца, при които имунната система се справя по-бавно с трудностите, което води до по-често боледуване. За по-често се приема 8-10 епизода годишно, от които няколко са с по-тежко протичане (пневмония). В тези случаи имунната система страда от дефицит на различни суровини, защото и тя като детето, което защитава, се изморява след продължителна и повишена активност. Тук на помощ идват имуностимулаторите. Тяхната роля е да подкрепят естествените защитни сили. Като доказани със своята ефективност съставки са Бета-глюкан, определени пробиотични щамове с имуногенно действие, витамин D3.

  Важно значение за защита на гърлото, носа и ушите има пробиотичният щам Streptococcus salivarius, който е нормален обитател на устната кухина. Коензим Q10 е друга съставка, която носи редица ползи. Важно е профилът на имуностимулатора да бъде подбран според конкретните нужди на детето.

  Така че, мами, заредете се с търпение и разбиране. Вие сте хората, които трябва да преведат детето и неговия ангел-пазител през това предизвикателство. Сигурни сме, че ще се справите!

  Използвани източници / референции:

  1. The immune system (no date a) Stanford Medicine Children’s Health. Available at: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=the-immune-system-90-P01665.
  2. Simon, A. K., Hollander, G. A., & McMichael, A. (2015). Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proceedings. Biological sciences, 282(1821), 20143085.
  3. Moraes-Pinto, M.I., Suano-Souza, F. and Aranda, C.S. (2021) ‘Immune System: Development and acquisition of Immunological Competence’, Jornal de Pediatria, 97. doi:10.1016/j.jped.2020.10.006.

  Неофарм блог

  Внимание: публикуваните статии имат чисто информативен характер и не могат да заместят консултация с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

  Scroll to Top