Добрите, лошите и злите! Една история за Пробиотици

Защо са важни количеството на полезни бактерии и разнообразието на щамове в избора на пробиотик?

Girl Feeling Sick Touching Stomach Complaining Cramps Pain

Не, не става въпрос за известния на всички уестърн на режисьора Серджо Леоне. Тук ще поговорим за филма, който се разиграва на друг тип сцена, а именно нашата чревна флора!

В тънките черва и в дебелото черво буквално кипи от живот. Досега има данни за количество бактерии, което доближава тегло от 2 килограма и наброява 100-тици трилиони измерени в брой. Но да не си мислим, че всички те са едни и същи. Напротив! Класифицирани са над 35 000 вида и над 7000 щама.

И всеки един от тях дава своя специфичен принос за правилното функциониране на нашия организъм.

Кога нещата се объркват

Но точно в кой момент започваме да говорим за „добри, лоши и зли“ пробиотични бактерии. Човешкият организъм е перфектно смазана машина, която цели поддържане на баланс във всички системи. Под въздействието на различни фактори в ежедневието на съвремения човек (медикаменти, неправилно хранене, стрес и други), все по-често се наблюдава състояние на дебалансиране на чревния микросвят. Различни щамове могат да намалеят като численост и разнообразие. Знаем, че природата не търпи вакуум и свободното жизнено пространство дава стимул на други бактерии да увеличат значително своята популация.

Последици

Резултатът, който получаваме, е, че губим ползите от „добрите“ пробиотични бактерии и започваме да усещаме негативни последици от така наречените „лоши“ бактерии. Тези последици могат да се проявят най-често като диария, запек, подуване, газове. „Злият“ герой се намесва, когато това небалансирано състояние се задълбочи и/или хронифицира. Такъв пример е Клостридиалната инфекция, която е трудна за лечение и дори животозастрашаваща.

Броят и разнообразието имат значение

За щастие науката се развива непрекъснато и днес знаем много по темата как да се предпазим. А именно, да отговорим адекватно със специфична терапия, съответстваща на тежестта на състоянието. Когато има значителни по численост и разнообразие загуби на „добри“ бактерии, такъв е момента с употребата на антибиотици например, науката препоръчва употребата на пробиотици със значително количество живи бактерии от широк спектър значими щамове. По този начин помагаме на нашето тяло да възстанови баланса и да запазим качеството си на живот.

Всеки обича филми с „Happy End“, нали така? 🙂

Неофарм блог

Внимание: публикуваните статии имат чисто информативен характер и не могат да заместят консултация с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Scroll to Top