Neorenal SR

КАКВО Е NEORENAL SR

NEORENAL SR (НЕОРЕНАЛ СР) e модерно средство, разработено на базата на Neorenal, с допълнен и обогатен състав на биологично активни вещества по нова фармацевтична технология, предназначено да повлиява положително състоянието на хора, страдащи от бъбречнокаменната болест (уролитиаза) и възпалителни заболявания на пикочно-половата система, с ненадмината ефикастност, удобен прием и липса на странични ефекти.

СЪСТАВ

NEORENAL SR съдържа стандартизиран екстракт от брезови листа, стандартизиран екстракт от Herniaria glabra и патентована комбинация от 3,5,7,3′,4′-penta-hydroxy-flavone и 3,7,3 ′,4 ′-tetra-hydroxy-flavone
Всяка таблетка NEORENAL SR съдържа следните активни вещества: флавоноиди – 122 mg, тетрациклични тритерпени – 30 мг, танини-52 mg, тритерпенови сапонини 9 mg, фенолкарбонови киселини-4 mg, кумарини-0,5 mg, бетулорентична киселина, калиев нитрат и др.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

NEORENAL SR подкрепя функциите на бъбреците и отделителната система. Спомага за отделянето на пикочна киселина. Повлиява благоприятно пикочно-половата система при риск от образуване на бъбречни камъни и инфекции.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ДЕЙСТВИЕ НА БРЕЗОВИЯ ЕКСТРАКТ И ЕКСТРАКТА ОТ HERNIARIA GLABRA
Екстрактът от брезови листа притежава диуретично, противовъзпалително, антимикробно, адстрингентно и урикозурично действие. Екстрактът от Herniaria glabra притежава спазмолитично действие, а от друга страна допълва и усилва действията на брезовия екстракт.

Диуретично
Диуретичното действие се дължи на флавоноидите, от които с най-голямо значение са хиперозид и мирицитрозид. Препаратът съдържа и калиев нитрат, който засилва диуретичното действие на флавоноидите. Мекият и ефективен диуретичен ефект елиминира отоци от различен произход без да дразни отделителната система и бъбреците.

Противовъзпалително и антимикробно
Антимикробното действие се дължи както на флавоноидите, така и на терпените и е особено ефикасно при възпаление на жлъчните пътища и на пикочно-половата система. Подтиска развитието на патогенните микроорганизми характерни за тези системи и успокоява възпалителните процеси. Кумаринът херниарин притежава антибиотични и антимикотични свойства, които потенцират действията на флавоноидите и терпените.

Адстрингентно
Tова действие се дължи главно на танините и е особено полезно в острата фаза на възпалителния процес, като намалява количеството на отделяния ексудат.

Урикозурично
Повишава отделянето на пикочна киселина, подтиска наднорменото и образуване и намалява риска от образуване на бъбречни камъни.

Спазмолитично
Дължи се на кумарините от състава на екстракта от Herniaria glabra. Отпуска гладките мускулни влакна по хода на отделителната система (уретери, пикочен мехур).

ПРИЛОЖЕНИЕ
Благодарение на своите действия комбинацията от екстрактите от брезови листа и Herniaria glabra повлиява благоприятно следните състояния:

Бъбречнокаменна болест
ускорява и улеснява изхвърлянето на бъбречни камъни и пясък от бъбреците и пикочния мехур, намалява риска от образуване на оксалатни, уратни, фосфатни и цистинови бъбречни камъни като увеличава диурезата, нормализира pH на урината, успокоява инфекциите в бъбречното легенче, подтиска преципитацията на калциевите йони и ускорява извеждането им с урината. Намалява броя на кризите и тежестта на симптомите им при бъбречно-каменна болест. Удължава интервалите между кризите. Успокоява инфекциите в бъбречното легенче и нормализира киселинността на урината

След литотрипсия
прилага се за улесняване на извеждането на остатъчните частици от разбития камък, предпазване от образуване на нови камъни и от инфектиране на наранената тъкан на пикочните пътища.

Възпаление на пикочно-половата система (цистит, уретрит, пиелонефрит)
елиминира причинителите на инфекции в пикочно-половия тракт и облекчава симптомите на парене, болка и често уриниране при цистит, уретрит и пиелонефрит в резултат на ускореното отделяне на урина и подтискането на болестотворните бактерии в пикочно-половата система, което допринася за по-бързо излекуване на инфекцията. Намалява случаите на обостряне на хроничните заболявания на пикочно-половата ситема (цистит, уретрит, пиелонефрит). Засилва ефекта на прилагания антибиотик. Самостоятелното прилагане на Neorenal SR е обосновано след спиране на антибиотичното лечение, като продължение на терапевтичния курс. Neorenal SR позволява продължителна употреба (над 6 месеца) поради отличната си поносимост и безвредност.

Подагра
ускорява отделянето и отвеждането на пикочната киселина с урината. Флавоноидът кверцетин намалява активността на ензимите ксантин оксидаза и ксантин дехидрогеназа, които имат основна роля в патогенезата на подаграта.

Отоци
повлиява благоприятно отоци от сърдечно-съдов, бъбречен и възпалителен произход, нормализира пропускливостта на капилярите и подобрява състоянията свързани с неправилна задръжка на течности

Целулит
елиминира задържаната в подкожната тъкан вода, което е основната причина за появата и развитието на целулита. Екстрактът от брезови листа стимулира кръвообръщението в кожата и нормализира пропускливостта на капилярите. Това подобрява отвеждането на отпадни метаболити от кожата и освобождава задържаните в кожата и подкожието течности. Така в подкожната мастна тъкан се създават условия за по ефикасно изгаряне на мазнините.

ДОЗИРОВКА

Индикация Дневна доза Продължи-телност*
Уролитиаза    
Криза 2 пъти дневно
по 2 таблетки
10 дни
Профилактика (в периодите между кризи) 2 пъти дневно
по 1 таблетка
60 дни
Възпалителни заболявания    
Остър цистит, уретрит или пиелонефрит 2 пъти дневно
по 2 таблетки
10 дни
Хроничен пиелонефрит 2 пъти дневно
по 1 таблетка
90 дни
Хроничен цистит и уретрит 2 пъти дневно
по 1 таблетка
60 дни
Профилактика
на подагра
2 пъти дневно
по 1 таблетка
90 дни
*-минимална продължителност на приема за постигане на терапевтичен резултат

Ефектът на Neorenal SR се усилва при увеличен прием на течности 1-2 литра дневно.
Дозировката на препарата се определя според телесното тегло и тежестта на състоянието. В случай, че лекуващия лекар не е препоръчал друго, се приемат от 1 до 2 таблетки по два пъти на ден.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

До сега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото приемане.

БЪБРЕЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ (УРОЛИТИАЗА)

Бъбречнокаменната болест е широко разпространено заболяване. Смята се, че засяга между 2 и 3% от населението на Европа, като ежегодно заболяват около 0,12% от населението (около 10 000 души годишно за България). България се счита за ендемичен район, където бъбречнокаменната болест е особено честа.

Какво представляват бъбречните камъни?
Бъбречните камъни са твърди образувания от плътен кристален материал примесен с протеини от урината. Процесът на образуване и нарастване на бъбречните камъни е безболезнен и безсимптомен, но закрепването и растежа на камъните предизвиква увреда на бъбречната тъкан. Камък, който се опитва да напусне бъбрека предизвиква силна болка, кървене и може да доведе до запушване на пикочните пътища и възпрепятстване оттичането на урината от бъбрека.
Болката е най-честият симптом сигнализиращ за бъбречнокаменна болест.

Причини за образуване на бъбречните камъни
В резултат на действието на различни фактори се променят съставът и киселинността-(рН) на урината и се създават условия за образуване на камъни. Образуването на бъбречни камъни в повечето случаи се дължи на едновременна проява на няколко фактора. Някои от най-важните фактори са:

Географски и климатични фактори
Горещият и сух климат предизвиква повишено изпотяване, урината се концентрира и се повишава съдържанието на камъкообразуващи вещества.

Хранене
Намаленият прием на течности е от огромно значение за развитието на бъбречнокаменна болест. Това води до образуване на малко количество висококонцентрирана урина, която представлява благоприятна среда за образуване на бъбречни камъни. Хранителният режим също има съществена роля за възникването и развитието на уролитиаза.

Нарушения в оттичането на урината
Препятствия в оттичането на урината могат да се създадат от сраствания, аденом на простата, дълго залежаване на легло и др. Когато урината се задържа на определени места (бъбреци, пикочен мехур), се концентрира и започва да се утаява.

Повишена концентрация на камъкообразуващи вещества в урината
Най-честата причина за това са метаболитни и ендокринни нарушения в обмяната на вещества в организма.

Пикочната инфекция е съществен фактор
От излющените клетки, гнойните и кръвните съсиреци се възникват ядра за образуване на камъни в бъбрека.

Киселинността (рН) на урината
Oпределя до голяма степен разтворимостта на солите. В кисела среда (рН 5,4-5,8) пикочната киселина е слабо разтворима и това е съществено условие за образуване на пикочнокиселинни камъни. Струвитните камъни се формират в алкална среда (рН 7,5-8), която възниква при инфектирана урина.

ВИДОВЕ БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ

видове бъбречни камъни

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПИКОЧНО-ПОЛОВАТА СИСТЕМА

неоренал l-формиИнфекциите на пикочните пътища като цистит и уретрит са сред най-често срещаните заболявания. Изследванията сочат, че всяка втора жена през живота си страда от инфекция на пикочните пътища. В много случаи уроинфекцията се повтаря, а при някои жени заболяването става хронично и се проявява по няколко пъти годишно. При жените анатомичните особености създават предпоставки за по-често инфектиране на пикочните пътища.

Особено внимание заслужават уроинфекциите при бременните жени. При тях уголемената матка притиска пикочния мехур и пикочните пътища и създава благоприятни условия за развитие на инфекции. Нелекуваните уроинфекции през бременността са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане и др.
 
неоренал - причинители на циститНай-честата причина за хронифициране на уроинфекциите са т.нар. L-форми на бактериите. L-формите са патогенни микроорганизми, които под влияние на външни фактори (най-често антибиотици) са се променили, адаптирали и са станали неуязвими за действието на антибиотика. В този си вид те не са болестотворни, но и не се повлияват от действието на антибиотиците и на имунната система, затова не могат да бъдат елиминирани от организма. Когато условията на средата станат благоприятни, L-формите се активизират и възвръщат болестотворните си свойства.

Какво представлява циститът?
Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Най-честия причинител на цистит е бактерията Escherichia coli (Eшерихия коли).

Циститът се проявява с чести, болезнени, парещи позиви за уриниране. Оплакванията започват с известен дискомфорт, урината става мътна, с необичайна миризма и цвят, понякога с наличие на кръв. Възможни са повишаване на температурата, втрисания и обща отпадналост.
За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, бременност, катетеризация, запек, преумора, дефлорация, климактериум и други.

Допълнителен рисков фактор са заболяванията на отделителната система затрудняващи оттичането на урината. Такива са бъбречно-каменна болест, увеличена простата при мъжете и други заболявания в малкия таз. 

Диаграма на пикочен мехур и уретра (уретрален канал)
Диаграма на пикочен мехур и уретра
(уретрален канал)

Какво представлява уретрита?
Уретрита е възпалението на уретралния канал, което може да бъде предизвикано от различни бактерии, гъбички и вируси.
Субективните усещания варират от сърбеж и парене до силна болка при уриниране.