Neorenal

КАКВО Е NEORENAL

NEORENAL (НЕОРЕНАЛ) е съвременно средство с комплексно действие при

  • лечение и профилактика на бъбречнокаменна болест (уролитиаза)
  • лечение и профилактика на възпалителни заболявания на пикочно-половата система (цистит, уретрит, пиелонефрит)
  • лечение и профилактика на подагра

NEORENAL подкрепя функциите на бъбреците и отделителната система. Спомага за отделянето на пикочна киселина. Повлиява благоприятно пикочно-половата система при риск от образуване на бъбречни камъни и инфекции.

СЪСТАВ

NEORENAL е препарат с растителен произход съдържащ стандартизиран екстракт от брезови листа и патентована комбинация от 3,5,7,3 ′,4 ′-penta-hydroxy-flavone и 3,7,3 ′,4 ′-tetra-hydroxy-flavone
Всяка таблетка NEORENAL съдържа 390 mg стандартизиран сух екстракт от брезови листа с 330 mg активни вещества, от които флавоноиди – 80 mg, тетрациклични тритерпени – 20 mg танини- 32 mg, бетулорентична киселина, калиев нитрат и други.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ДЕЙСТВИЕ НА БРЕЗОВИЯ ЕКСТРАКТ
Екстрактът от брезови листа притежава диуретично, жлъчегонно, противовъзпалително, антимикробно, адстрингентно и урикозурично действие.

Диуретично
Ускорява отделянето на течности без да нарушава баланса на соли в организма. Диуретичният ефект е мек, но ефективен и спомага за елиминиране на отоци от различен произход без да дразни отделителната система и бъбреците.Диуретичното действие се дължи на флавоноидите, от които с най-голямо значение са хиперозид и мирицитрозид. Екстрактът съдържа и калиев нитрат, който засилва диуретичното действие на флавоноидите.

Противовъзпалително и антимикробно
Успокоява развитието на възпалителните процеси в пикочно-половата система, като подтиска развитието на болестотворните бактерии. Антимикробното действие се дължи както на флавоноидите, така и на терпените и е особено изразено в пикочно-половата система.

Адстрингентно
Свива епителната тъкан по хода на пикочно-половата система, което е от особена важност в острата фаза на възпалителния процес, като намалява количеството на отделяния ексудат. Tова действие се дължи главно на танините.

Урикозурично
Повишава отделянето на пикочна киселина, подтиска наднорменото и образуване и намалява риска от образуване на бъбречни камъни.

ПРИЛОЖЕНИЕ
Благодарение на своите действия брезовия екстракт повлиява благоприятно следните състояния:

Бъбречнокаменна болест
ускорява изхвърлянето на бъбречни камъни и пясък от бъбреците и пикочния мехур, намалява риска от образуване на оксалатни, уратни, фосфатни и цистинови бъбречни камъни като увеличава диурезата, нормализира pH (киселинността) на урината, успокоява инфекциите в бъбречното легенче, подтиска преципитацията на калциевите йони и ускорява извеждането им с урината. В резултат на това намалява броя на кризите и тежестта на симптомите при бъбречно каменна болест. Удължава интервалите между кризите. Успокоява инфекциите в бъбречното легенче и нормализира киселинността на урината

След литотрипсия
прилага се за улесняване на извеждането на остатъчните частици от разбития камък, предпазване от образуване на нови камъни и от инфектиране на наранената тъкан на пикочните пътища.

Възпаление на пикочно-половата система (цистит, уретрит, пиелонефрит)
елиминира причинителите на инфекции в пикочно-половия тракт и облекчава симптомите при цистит, уретрит и пиелонефрит в резултат на ускореното отделяне на урина и подтискането на болестотворните бактерии в пикочно-половата система. Намалява случаите на обостряне на хроничните заболявания на пикочно-половата ситема (цистит, уретрит, пиелонефрит). Засилва ефекта на прилагания антибиотик.

При хронични заболявания може да се приема продължително време (над 6 месеца) поради отличната поносимост и безвредност на препарата.

Подагра
ускорява отделянето и отвеждането на пикочната киселина с урината. Намалява нивата на пикочната киселина в кръвта. Флавоноидът кверцетин намалява активността на ензимите ксантин оксидаза и ксантин дехидрогеназа, които имат основна роля в патогенезата на подаграта.

Отоци
повлиява благоприятно отоци от сърдечно-съдов, бъбречен и възпалителен произход, нормализира пропускливостта на капилярите и подобрява състоянията свързани с неправилна задръжка на течности.

Целулит
елиминира задържаната в подкожната тъкан вода, което е основната причина за появата и развитието на целулита. Екстрактът от брезови листа стимулира кръвообръщението в кожата и нормализира пропускливостта на капилярите. Това подобрява отвеждането на отпадни метаболити от кожата и освобождава задържаните в кожата и подкожието течности. Така в подкожната мастна тъкан се създават условия за по ефикасно изгаряне на мазнините.

ДОЗИРОВКА

Индикация Дневна доза Продължителност*
Уролитиаза    
Криза 3 пъти дневно по 2 таблетки 10 дни
Профилактика (в периодите между кризи) 3 пъти дневно по 1 таблетка 60 дни
Възпалителни заболявания    
Остър цистит, уретрит или пиелонефрит 3 пъти дневно по 2 таблетки 10 дни
Хроничен пиелонефрит 3 пъти дневно по 1 таблетка 90 дни
Хроничен цистит и уретрит 3 пъти дневно по 1 таблетка 60 дни
Профилактика на подагра 3 пъти дневно по 1 таблетка 90 дни

*-минимална продължителност на приема за постигане на терапевтичен резултат

Ефектът на Neorenal се усилва при увеличен прием на течности 1-2 литра дневно.
Дозировката на препарата се определя според телесното тегло и тежестта на състоянието. В случай, че лекуващия лекар не е препоръчал друго, се приемат от 1 до 3 таблетки по три пъти на ден.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

До сега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото приемане.

БЪБРЕЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ (УРОЛИТИАЗА)

Бъбречнокаменната болест е широко разпространено заболяване. Смята се, че засяга между 2 и 3% от населението на Европа, като ежегодно заболяват около 0,12% от населението (около 10 000 души годишно за България). България се счита за ендемичен район, където бъбречнокаменната болест е особено честа.

Какво представляват бъбречните камъни?
Бъбречните камъни са твърди образувания от плътен кристален материал примесен с протеини от урината. Процесът на образуване и нарастване на бъбречните камъни е безболезнен и безсимптомен, но закрепването и растежа на камъните предизвиква увреда на бъбречната тъкан. Камък, който се опитва да напусне бъбрека предизвиква силна болка, кървене и може да доведе до запушване на оттичането на урината от бъбрека.
Болката е най-честият симптом сигнализиращ за бъбречнокаменна болест.

Причини за образуване на бъбречните камъни
В резултат на действието на различни фактори се променят съставът и киселинността-(рН) на урината и се създават условия за образуване на камъни. Образуването на бъбречни камъни в повечето случаи се дължи на едновременна проява на няколко фактора. Някои от най-важните фактори са:

Географски и климатични фактори
Горещият и сух климат предизвиква повишено изпотяване, урината се концентрира и се повишава съдържанието на камъкообразуващи вещества.

Хранене
Намаленият прием на течности е от огромно значение за развитието на бъбречнокаменна болест. Това води до образуване на малко количество висококонцентрирана урина, която представлява благоприятна среда за образуване на бъбречни камъни. Хранителният режим също има съществена роля за възникването и развитието на уролитиаза.

Нарушения в оттичането на урината
Препятствия в оттичането на урината могат да се създадат от сраствания, аденом на простата, дълго залежаване на легло и др. Когато урината се задържа на определени места (бъбреци, пикочен мехур), се концентрира и започва да се утаява.

Повишена концентрация на камъкообразуващи вещества в урината
Най-честата причина за това са метаболитни и ендокринни нарушения в обмяната на вещества в организма.

Пикочната инфекция е съществен фактор
От излющените клетки, гнойните и кръвните съсиреци се образуват ядра за образуване на камъни в бъбрека.

Киселинността (рН) на урината
определя до голяма степен разтворимостта на солите. В кисела среда (рН 5,4-5,8) пикочната киселина е слабо разтворима и това е съществено условие за образуване на пикочнокиселинни камъни. Струвитните камъни се формират в алкална (рН 7,5-8), която възниква при инфектирана урина.

ВИДОВЕ БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ

Основно химино съединение Честота Макроскопски изглед Повлияване от Neorenal
Калциев оксалат монохидрат 39,5% картинка ++
Калциев оксалат дихидрат 20,6% картинка ++
Пикочна киселина 15,1% картинка +++
Калциев фосфат 0,1% картинка +++
Магнезиево-амониев фосфат 23,3% картинка +++
Калциев хидрогенфосфат 0,1% картинка +++
Цистин 1,2% картинка +
Ксантин 0,1% картинка +

 

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПИКОЧНО-ПОЛОВАТА СИСТЕМА

неоренал l-формиИнфекциите на пикочните пътища като цистит и уретрит са сред най-често срещаните заболявания. Изследванията сочат, че всяка втора жена през живота си страда от инфекция на пикочните пътища. В много случаи уроинфекцията се повтаря, а при някои жени заболяването става хронично и се проявява по няколко пъти годишно. При жените анатомичните особености създават предпоставки за по-често инфектиране на пикочните пътища.

Особено внимание заслужават уроинфекциите при бременните жени. При тях уголемената матка притиска пикочния мехур и пикочните пътища и създава благоприятни условия за развитие на инфекции. Нелекуваните уроинфекции през бременността са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане и др.
 
неоренал - причинители на циститНай-честата причина за хронифициране на уроинфекциите са т.нар. L-форми на бактериите. L-формите са патогенни микроорганизми, които под влияние на външни фактори (най-често антибиотици) са се променили, адаптирали и са станали неуязвими за действието на антибиотика. В този си вид те не са болестотворни, но и не се повлияват от действието на антибиотиците и на имунната система, затова не могат да бъдат елиминирани от организма. Когато условията на средата станат благоприятни, L-формите се активизират и възвръщат болестотворните си свойства.

Какво представлява циститът?
Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Най-честия причинител на цистит е бактерията Escherichia coli (Eшерихия коли).

Циститът се проявява с чести, болезнени, парещи позиви за уриниране. Оплакванията започват с известен дискомфорт, урината става мътна, с необичайна миризма и цвят, понякога с наличие на кръв. Възможни са повишаване на температурата, втрисания и обща отпадналост.
За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, бременност, катетеризация, запек, преумора, дефлорация, климактериум и други.

Допълнителен рисков фактор са заболяванията на отделителната система затрудняващи оттичането на урината. Такива са бъбречно-каменна болест, увеличена простата при мъжете и други заболявания в малкия таз. 

Диаграма на пикочен мехур и уретра (уретрален канал)
Диаграма на пикочен мехур и уретра
(уретрален канал)
Какво представлява уретрита?
Уретрита е възпалението на уретралния канал, което може да бъде предизвикано от различни бактерии, гъбички и вируси.
Субективните усещания варират от сърбеж и парене до силна болка при уриниране.