Neoralit SR

КАКВО Е NEORALIT SR

NEORALIT SR (НЕОРАЛИТ СР) е цитратна сол на елемента калий, който е необходим за поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма, както и за правилното функциониране на жизнено важни органи като сърцето и бъбреците.

NEORALIT SR може да се намери на аптечния пазар в две форми Neoralit SR 540 mg и Neoralit SR 1080 mg.

KAK ДЕЙСТВA NEORALIT SR

NEORALIT SR доставя на организма калиеви и цитратни йони под формата на таблетки с удължено освобождаване, което гарантира постепенното постъпване на активните вещества в организма, поддържане на относително постоянни нива на активните вещества, по-добра поносимост към препарата и по-малък риск от стомашно дразнене. Калиевият цитрат се метаболизира в черния дроб до карбонат, което води до алкализиране на кръвта и урината. Това е особено полезно за хора, които страдат от състояния свързани с кисело pH на кръвта и урината.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН NEORALIT SR

NEORALIT SR е предназначен за хора с дефицит на калий в диетата, както и за повлияване на състояния свързани с кисело pH на кръвта и урината и произтичащите от тях последствия.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА NEORALIT SR

Не се препоръчва приемане на NEORALIT SR в случаите на:

 • свръхчувствителност към някоя от съставките на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух.

Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

 • високи нива на калий в кръвта
 • сърдечна недостатъчност
 • бъбречна недостатъчност
 • пикочно-полова инфекция

 

КАКВО ТРЯБВА ДА КАЖА НА МОЯ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА ВЗЕМА NEORALIТ SR

Уведомете вашия лекар ако:

За вас се отнасят някои от следните състояния

 • нелекуван диабет
 • Адисонова болест
 • сериозно увреждане на тъканите като тежко изгаряне
 • язва на стомаха и дванадесетопръстника
 • тежко обезводняване
 • хронична диария
 • исхемична болест на сърцето или прекаран инфаркт на миокарда
 • отоци на ходилата и краката
 • високо кръвно налягане
 • бременност, планиране на бременност и кърмене.
 • затруднена проходимост на хранопровода, стомаха и червата.

Употребявате някои от следните вещества
аспирин, диуретици, калий съдържащи препарати, заместители на солта, стероиди, лекарства за високо кръвно налягане, хинидин, антиацидни средства, метенамин, АCE инхибитори (Captopril, Enalapril, Benazepril)

Този списък може да е непълен, затова съобщете на вашия лекар за всички лекарства, витамини, минерали, билкови продукти и хранителни добавки, които приемате. Не започвайте прием на нов препарат, без да се консултирате с вашия лекар.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА NEORALIT SR

В препоръчваните дози калиевият цитрат обикновено се понася добре. През първите няколко дни може да се изпитат симптоми на стомашен дискомфорт, гадене, повръщане и втечняване на изпражненията, докато организма се адаптира към препарата. Непременно уведомете вашия лекар, ако тези симптоми продължат или се задълбочат, както и в случаите на стомашна болка, слабост, мускулни болки, ускорено или неравномерно сърцебиене, затруднено дишане, скованост или схващане на крайниците, нервност, неприятен вкус в устата, черни лъскави изпражнения.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА NEORALIT SR

Обикновено NEORALIT SR се приема три пъти дневно в дози, в зависимост от индивидуалните потребности. В случай, че вашия лекар не е препоръчал друго, се приемат три пъти по две таблетки NEORALIT SR 540 mg или три пъти по една таблетка от NEORALIT SR 1080 mg по време на хранене или половин час след хранене. Преглътнете таблетките цели с една чаша вода (240 ml). Приемането на допълнително течности (2-3 литра на ден) е препоръчително при употреба на NEORALIT SR. Не дъвчете и не чупете таблетките. Не заемайте легнало положение поне половин час след прием на препарата. Ако пропуснете прием, вземете определената ви доза веднага щом се сетите. Ако се сетите твърде късно и е наближило времето за следващия прием, тогава изчакайте и приемете определената ви доза по времето на следващия прием, като прескочите пропуснатата доза. Никога не приемайте двойна доза, за да наваксате пропуснатия прием.

Измервайте два пъти дневно-сутрин и вечер рН на урината си с тест лентичките, като спазвате инструкциите за правилно отчитане стойността на рН, отпечатани върху кутията им. В случай, че на 3-тия ден след началото на приема на препарата рН на урината не е в границите на физиологичните стойности (6.0-7.0) увеличете дневната доза като добавите по 1 таблетка Neoralit SR към всеки дневен прием, т.е дозата се увеличава с 3 таблетки дневно. Ефектът от повишаването на дозата се оценява отново след 3 дни. Правят се толкова корекции на дозата, колкото е необходимо за постигане на желания терапевтичен резултат.

Контрола на киселинността на урината с тест лентичките се извършва ежедневно през целия курс на лечение.

Максималната дневна доза Neoralit SR не бива да надвишава 10800 mg.
Не приемайте повече от 20 таблетки дневно от Neoralit SR 540 mg!
Не приемайте повече от 10 таблетки дневно от Neoralit SR 1080 mg!

Спазвайте стриктно предписанията на Вашия лекар!

При предозиране незабавно потърсете лекарска помощ. Симптомите на предозиране обикновено включват тежест в крайниците, мускулна слабост, чувство на скованост, бавна или наравномерна сърдечна дейност, чувство на настъпваща загуба на съзнание.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Алкализиране на уринатаКалиевият цитрат се прилага за алкализиране на урината и повишаване разтворимостта на бъбречните камъни, които се образуват при кисело рН-уратни и калциево-оксалатни.

Алкализирането на урината до физиологичните и стойности - рН между 6,0 и 7,0 повлиява редица болестни състояния свързани с високата киселинност като подагра, бъбречна тубулна ацидоза, уролитиаза.