Neopholic meta

КАКВО Е NEOPHOLIC МЕТА

NEOPHOLIC META (НЕОФОЛИК МЕТА) са оранжеви, опаковани в блистери по 30 броя таблетки, всяка от които съдържа 0,4 mg метилирана фолиева киселина - L-метилфолат.

L-метилфолатът е активната форма на фолиевата киселина. Фолиевата киселина в организма изпълнява своите функции, едва след като се превърне в L-метилфолат. Дотогава тя не е активна и няма биологично действие. Недостига на фолиева киселина в организма на майката и плода води до появата на вродени дефекти на гръбначния стълб и мозъка на новороденото (spina bifida).

Съпоставка на метаболизма на NEOPHOLIC META спрямо фолиевата киселина

Съпоставка на метаболизма на NEOPHOLIC META спрямо фолиевата киселина

Превръщането на фолиевата киселина в L-метилфолат е сложен и многостепенен процес, който при 12% от бременните жени не може да се осъществи поради генетичен ензимен дефект. Ето защо при тези жени съществува риск от раждане на дете със спина бифида (spina bifida) въпреки приема на фолиева киселина, докато при прием на NЕOPHOLIC META този риск се елиминира.

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ NEOPHOLIC МЕТА

Не взимайте NEOPHOLIC МЕТА ако:

  • Някога сте получавали алергична реакция към L-метилфолат или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

Консултирайте се с вашия лекар, ако:

  • Сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със Spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба.
  • Вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
  • Сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво.

Тези състояния изискват приемането на по-високи дози L-метилфолат.

КАК ДА ВЗЕМАТЕ NEOPHOLIC МЕТА

Дозата от 0,4 mg е утвърдена в световната практика като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина в активна форма - L-метилфолат. В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка NEOPHOLIC МЕТА дневно. Не пропускайте дневен прием. За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на NEOPHOLIC МЕТА в част от дневния си режим. Дневния прием на NEOPHOLIC META не бива да надвишава 2 таблетки.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ

Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляване риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на NEOPHOLIC META да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай че бременността не е планирана, започнете приемането на NEOPHOLIC META веднага след установяването и. NEOPHOLIC META се усвоява по-бързо от организма от обикновената фолиева киселина и почти веднага достига нива при които успешно изпълнява биологичните си функции за намаляване риска от развитие на spina bifida. Затова се препоръчва да се започне с прием на NEOPHOLIC META, в случаите когато е установена желана бременност, без да приемана фолиева киселина до този момент.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

L-метилфолатът, подобно на фолиевата киселина е много нестабилно химично съединение, което изложено на външно влияние бързо губи своята биохимична активност и годност. Ако таблетките са във флакон или в насипно състояние, под въздействие на факторите на околната среда като топлина, светлина, въздух, ултравиолетови лъчи и др. молекулата на L-метилфолата се разпада до неактивни съставки. Така трайността на таблетките намалява и не надвишава два месеца. Когато таблетките са в блистерна опаковка, всяка таблетка е трайно изолирана от външни въздействия. В това състояние годността на фолиевата киселина се удължава до 2 години. За допълнителна сигурност, таблетките NEOPHOLIC META са опаковани в блистер с бяло непрозрачно фолио, което допълнително блокира разрушаващото действие на слънчевата светлина.

КАКВО Е SPINA BIFIDA

Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Този дефект възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици от последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

spina bifida

В зависимост от тежестта на spina bifida, дефекта може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвместими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

Всяка жена може да роди дете със spina bifida, дори и в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със спина бифида (spina bifida) и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Невралната тръба представлява определена структура на плода, от която се образуват гръбначния и главния мозък.

Приемането на 0,4 mg L-метилфолат 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността намалява риска от поява на spina bifida до 80%.

Българско дружество по акушерство и гинекологияNEOPHOLIC МЕТА ГАРАНТИРА

  • сигурен превантивен ефект в профилактиката на spina bifida
  • активност на субстанцията за целия период на срока на годност
  • точната доза, препоръчана на базата на международния опит
  • качество според изискванията на Европейската фармакопея