Novarix

КАКВО Е NOVARIX И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН

NOVARIX (НОВАРИКС) е препарат, предназначен за хора със заболявания на вените- разширени вени, разширени капиляри и хемороиди.

NOVARIX се предлага в три опаковки - от 30, 60 и 90 таблетки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНИТЕ

Най-често срещаните венозни заболявания в света са разширените вени и хемороидите. В България те засягат повече от 1,5 млн. души на възраст над 30 г.

Според последните проучвания, основна причина за възникване на разширени вени е слабост на съдовата стена, а не както до скоро се считаше- възпалителен процес. 

Стената на вените е изградена предимно от колаген тип 3, еластин и гладкомускулни клетки. С напредване на възрастта синтеза на колаген тип 3 в организма намалява и след 30 годишна възраст почти спира. В резултат на това венозната стена отслабва и става податлива на деформации. С това се обяснява и фактът, че появата на разширени вени се наблюдава след 30-40 годишна възраст.

Когато венозната стена е слаба и налягането във вените се увеличи, стената не издържа на повишеното натоварване, следствие на което вената се разширява и деформира, а циркулацията на кръвта се нарушава. Така се създават предпоставки за поява на разширени вени. Това най-често се случва при продължително стоене прав или при неправилна поза, при която вените се притискат и се затруднява движението на кръвта по тях към сърцето. В началните етапи на заболяването вената възвръща своята форма, когато венозното налягане спадне. С напредване на болестта обаче, вената трайно се разширява и деформира, а клапите се увреждат.  

Заради това венозната кръв не може да се движи нормално и част от нея се връща назад. Образуват се отоци, венозната стена се възпалява и уврежда допълнително. Появява се чувство на тежест в краката, а по късно и болки, зачервявания, подуване на глезените, отоци на подбедриците, чувство за затопляне, мравучкане, крампи, парене. Вените започват да се уголемяват и стават видими през кожата. Описаните симптоми са сигнал, че трябва да се започне профилактика и лечение. Ако заболяването се неглижира и не се лекува, вените нарастват и започват да се показват над кожата. Постоянният оток, причинен от разширените вени води до нарушаване на храненето на кожата с последващо образуване на венозни язви, които зарастват трудно. Последствията от разширените вени могат да бъдат много сериозни- кръвоизливи, венозна тромбоза и флебит. 

Разширените капиляри нямат изявени симптоми, но са първата проява на разширените вени. Появата им говори за засягане на по-дълбоко разположени вени, които не се виждат през кожата. Затова лечението на разширените капиляри трябва да се комбинира с лечение и профилактика на по-дълбоко разположените вени. Така ще се избегне развитието на заболяването и съпътстващите го усложнения.

При хемороидите се засягат вените, разположени в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса. Заболяването се среща малко по-често при мъжете. В началото симптомите са почти незабележими- сърбеж и парене по време на дефекация. С напредване на заболяването, симптомите се влошават и включват болка и кървене по време и след дефекация. При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на болестта.
 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА NOVARIX

NOVARIX действа срещу първопричината за венозната болест, а именно слабостта на съдовата стена. Едновременно с това NOVARIX е венотоник (повишава венозния тонус), вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове) и подтиска възпалителния процес.

Състав на NOVARIX

Всяка таблетка NOVARIX съдържа:

 • 500 mg флавоноиди- микронизирана пречистена флавоноидна фракция,  състояща се от 90% (450 mg) диосмин и 10% (50 mg) други флавоноиди – хесперидин, диосметин, линарин и др;
 • 100 mg хидролизиран колаген тип III;
 • 50 mg еластин.

Биологично-активните вещества в състава на NOVARIX, осигуряват отлично работеща формула срещу венозните заболявания:

 • Колаген тип III

В организма на човека има над 20 вида колаген. От тях, колаген тип III е с най-голямо значение за кръвоносните съдове. Нишките  му изграждат финна мрежа в стената на кръвоносните съдове, която поддържа тяхната форма, структура и обем. Здравината на колагеновата мрежа определя здравината на съдовата стена. Допълнителният прием на колаген тип III осигурява на организма възможност да поддържа стените на кръвоносните съдове здрави. Колаген тип III в състава на NOVARIX е хидролизиран, което прави усвояването му от организма бързо и сигурно.

 • Еластин

Еластинът в състава на NOVARIX е друг важен градивен елемент на съдовата стена, който осигурява нейния тонус и еластичност. Когато еластинът е с правилна структура и в достатъчно количество, съдовата стена е способна да понесе допълнителни натоварвания, предизвикани от продължително стоене прав, дълго заседяване на едно място, неправилна поза и др.

 • Флавоноиди

Флавоноидите подтискат възпалителния процес в стената на вените. Освен това, те увеличават тонуса на вените и нормализират пропускливостта на капилярите. В резултат на тези ефекти, отокът и болката намаляват и в последствие изчезват напълно. В допълнение, флавоноидите в NOVARIX предпазват капилярите и малките съдове от редица увреждащи фактори (свободни радикали, медиатори на възпалението) и повишават тяхната устойчивост и здравина.

Флавоноидите в NOVARIX са пречистени и микронизирани. Това прави усвояването им от организма по-бързо и по-пълноценно, което води до по-бързо облекчаване на симптомите.

МЕХАНИЗМИ НА ДЕЙСТВИЕ НА NOVARIX

За предотвратяване и лечение на венозните заболявания е необходим комплексен подход, затова NOVARIX действа срещу причината на заболяването по няколко механизма:

 • NOVARIX стимулира синтеза на колаген тип III и еластин, с което повишава здравината и еластичноста на съдовата стена.
 • NOVARIX подтиска възпалителния процес в стената и клапите на вените.
 • NOVARIX повишава венозния тонус и нормализира пропускливостта на капилярите.
 • NOVARIX предпазва капилярите и малките кръвоносни съдове.

В резултат на това NOVARIX:

 • Намалява отока и болката до пълното им изчезване.
 • Намалява риска от усложнения и рецидиви.

KАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА NOVARIX

В случай, че вашият лекар не е препоръчал друго, приемайте NOVARIX 2 пъти по 1 таблетка на ден.

При остри хемороидални кризи, за постигане на по-бърз ефект, приемането на NOVARIX следва да се приложи по следната схема:

3 пъти дневно по 2 таблетки за 4 дни, последвано от
2 пъти дневно по 2 таблетки за 3 дни.
След това приемът продължава с препоръчаната дневна доза– 2 пъти по 1 таблетка за срок от 30 до 90 дни.

Макар и рядко, в началото на приема може да усетите стомашно дразнене. В такива случаи продължете курса, като приемате NOVARIX по време или след хранене.

КАКВО ДА КАЖА НА МОЯ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА ВЗЕМА NOVARIX

Уведомете Вашия лекар, в случай, че приемате:

- аспирин или анти-коагуланти;

- метронидазолови препарати.

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЛЕКСНА ГРИЖА ЗА КРАКАТА

Успоредно с приема на NOVARIX може да се използва и NOVARIX GEL. Нанасянето на гела води до бързо облекчаване на болката, отока и тежестта в краката. Охлажда, хидратира и връща чувството на лекота в краката. Намалява видимостта на повърхностните мрежовидни разширени вени и капиляри. Има приятен свеж аромат, лека гел текстура, попива моментално, не оставя мазни следи. Двата препарата действат синергично, осигурявайки едновременно по-бърз и по-дълготраен ефект.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА NOVARIX

Досега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото приемане. Поносимостта му е много добра, което позволява безопасно приемане за продължителен период от време.