Neopholic Iodine 

КАКВО Е НЕОФОЛИК ЙОД И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

НЕОФОЛИК ЙОД (NEOPHOLIC IODINE) е препарат, съдържащ 400 микрограма фолиева киселина и 200 микрограма йод, и е специално предназначен за бременни жени.

Комбинацията от фолиева киселина и йод за профилактика по време на бременност се препоръчва в редица европейски държави от официалните здравни органи.

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин (Витамин В9), който участва в биосинтеза на аминокиселините, РНК и ДНК. Фолиевата киселина има ключова роля в изграждането и развитието на клетките и жизнено важни структури още в ембрионалното развитие на човешкия организъм. Това се отнася в най-голяма степен до невралната тръба на плода, от която в последствие се образува главния и гръбначния мозък. Ниското ниво на фолиева киселина в организма на майката е рисков фактор за формирането на дефекти на невралната тръба в развиващия се плод, като най-честият дефект е spina bifida.

Допълнителния прием на 400 μg фолиева киселина на ден, един месец преди и три месеца след зачеването, осигурява оптимален ползотворен ефект, защото това е периодът в който се формира невралната тръба на плода.

Фолиевата киселина има също изключително важна роля за образуването и метаболизма на еритроцитите (червените кръвни телца), които доставят кислород и енергия до всички тъкани и органи в тялото. 

Йодът също е от изключителна важност за нормалното протичане на бременността и особено през първите три месеца. Като съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, йодът е важен за растежа, развитието на мозъка и периферната нервна система, формирането на органите и регулирането на метаболизма на плода. Нивата на йод по време на бременност трябва да се поддържат в оптимални граници, тъй като плодът получава йод единствено от организма на майката.

Според изследване на СЗО (Световната здравна организация), дневният прием на йод от храната по време на бременност е недостатъчен. Затова СЗО препоръчва допълнителен прием на йод за осигуряване на адекватни нива в майчиния организъм.

НЕОФОЛИК ЙОД е хранителна добавка, предназначена за бременни жени в първия триместър. Правилното и редовно приемане на НЕОФОЛИК ЙОД благоприятства нормалното протичане на бременността, изграждане на здрава и пълноценна неврална тръба на плода и правилно развитие на тъканите и органите на новороденото, като в значителна степен намалява риска от развитие на spina bifida у новороденото.

Oсвен за новороденото, НЕОФОЛИК ЙОД оказва благоприятен ефект и върху здравето на бъдещата майка като:

 • Подпомага производството на кръв и кръвни телца в организма на жената, което е изключително важно по време на бременността, когато потребностите на организма са значително повишени.
 • Подпомага функцията на имуната система.
 • Подпомага възстановителните процеси в организма и намалява чувството на умора и отпадналост.
 • Допринася за нормалната когнитивна функция.
 • Допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия.
 • Допринася за поддържането на нормалното състояние на кожата.
 • Допринася за нормалното функциониране на нервната система.
 • Допринася за нормалното производство на тирeоидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ НЕОФОЛИК ЙОД

Не взимайте НЕОФОЛИК ЙОД ако:

 • някога сте получавали алергична реакция към фолиева киселина или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.
 • не приемайте НЕОФОЛИК ЙОД при тиреоидит на Хашимото; автономни нодозни струми; хипертиреоидизъм; при левкемия с изключение на случаите, при които е необходимо лечение на недостига на фолиева киселина.

Консултирайте се с вашия лекар, ако:

 • сте родени със spina bifida
 • сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба.
 • страдате от епилепсия лекувана с фенобарбитал, фенитоин или пиримидон.
 • вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
 • сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво.

Тези състояния изискват приемането на по-високи дози фолиева киселина.

КАК ДА ВЗЕМАТЕ NEOPHOLIC

Дневната потребност на организма от фолиева киселина е 200 микрограма, а на йод ‒ 150 микрограма. При бременност тази потребност се увеличава. Дозата от 400 микрограма фолиева киселина и 200 микрограма йод е утвърдена в световната практика като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина и йод.

В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка НЕОФОЛИК ЙОД дневно.

Не превишавайте препоръчаната дневна доза!

Не пропускайте дневен прием. Превърнете приемането на НЕОФОЛИК ЙОД в част от дневния си режим.

За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на НЕОФОЛИК ЙОД в част от дневния си режим, така както миете зъбите си, разхождате кучето, пиете сутрешното си кафе, вземате душ или сресвате косата си.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ

Във връзка с нормалното протичане на бременността се препоръчва приемането на НЕОФОЛИК ЙОД да започне и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай, че бременността не е планирана, започнете приемането на НЕОФОЛИК ЙОД веднага след нейното установяване.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Фолиевата киселина и йодът са съединения, които бързо губят своята активност и годност под влияние на външни фактори като влага, светлина, неправилно съхранение. Ако таблетките са във флакон или в насипно състояние, молекулите им се разпадат до неактивни съставки и не може да се гарантира превантивен ефект. Когато таблетките са опаковани в блистер с непрозрачно фолио, всяка таблетка е трайно изолирана от външни въздействия. В това състояние годността им се удължава до 2 години. Таблетките НЕОФОЛИК ЙОД са опаковани в блистер с бяло непрозрачно фолио, което блокира разрушаващото действие на слънчевата светлина. Не използвайте препарата ако целостта на опаковката е нарушена.

Фолиевата киселина е водноразтворимо съединение, което не се отлага в организма, а се елиминира за няколко часа след приемането му. За да се поддържат достатъчно високи нива на фолиева киселина в организма на жената и съответно на плода, е необходимо фолиевата киселина да се приема всеки ден.

Жените с повишен риск от раждане на дете с вроден дефект на невралната тръба се нуждаят от по-голяма доза фолиева киселина. Ако спадате към тази група, се консултирайте с вашия лекар. Вероятно ще се наложи да приемате 4 mg фолиева киселина дневно (10 таблетки Neopholic) по предписание, 1 до 3 месеца преди да забременеете, както и поне през първите три месеца на бременността.

КАКВО Е SPINA BIFIDA

Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначният мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Дефектът възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици след последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

 
 

   

В зависимост от тежестта на spina bifida, дефектът може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвместими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

Всяка жена може да роди дете със spina bifida, дори в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със spina bifida и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Приемането на 400 μg фолиева киселина 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността осигурява адекватни нива на фолат в организма на майката.

НЕОФОЛИК ЙОД ОСИГУРЯВА

 • адекватни нива на фолат и йод в организма на майката
 • активност на субстанцията за целия период на срока на годност
 • точната доза, препоръчана на базата на международния опит
 • качество според изискванията на Европейската фармакопея
 • задоволяване на дневната потребност от фолиева киселина и йод за бременната жена

НЕОФОЛИК ЙОД се препоръчва от Българското Научно Дружество по Акушерство и Гинекология

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте препарата при стайна температура на недостъпни за деца места.

Съхранявайте НЕОФОЛИК ЙОД в оригиналната опаковка.

Не използвайте препарата след изтичане на срока на годност или ако целостта на опаковката е нарушена.