Състав

Състав на 1 таблетка Neoxid

Про-витамин А 6 mg
Витамин С 100 mg
Витамин Е 20 mg
Селен 50 mcg
Екстракт от пшеничен зародиш 125 mg

 

ЕНЗИМИ-от състава на пшеничния зародиш:

Супероксид дисмутаза (СОД)

СОД е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от токсичното действие на кислорода, когато той самия се превърне в свободен радикал, т.нар. “супероксиден радикал”. СОД се намира във всички по-важни тъкани на организма, но особена роля има в клетките на белия дроб и кожата. С напредването на възрастта, организмът произвежда все по-малко супероксид дисмутаза, което до голяма степен обуславя процесите на стареене.

Каталаза

Каталазата е друг важен ензим който се намира в клетките на кръвта, костния мозък, черния дроб, бъбреците и лигавиците и неутрализира свободните радикали образувани в тези органи и тъкани в резултат на естествените им функции.

ВИТАМИНИ:

Витамин Е

Най-широкоразпространения мастно разтворим анкиоксидант в човешкото тяло. Един от най-ефективните антиоксиданти, който прекъсва верижната реакция на свободните радикали във всички липидосъдържащи тъкани, както и в клетъчната мембрана и предпазва от окислително разрушаване хормони, ензими, липиди и други витамини. Антиоксидантното му действие е особено ефикасно при високи концентрации на кислород, затова неговите нива са най-високи в липидните структури изложени на пряко действие на кислорода-еритроцитната мембрана, епитела на дихателната система и кожата.

Витамин С

Най-широкоразпространения водно разтворим анкиоксидант в човешкото тяло. Действа главно във вътреклетъчната течност. Особено важна е ролята му при неутрализацията на свободните радикали образувани в резултат на цигарения дим и замърсяването на околната среда. Подпомага възстановяването на другите антиоксиданти в тяхната активна форма.

Про-витамин А (β каротин)

Про-витамин А е мастно разтворим антиоксидант, който е много ефективен при ниска концентрация на кислород. Затова се твърди, че допълва антиоксидантното действие на витамин Е. Една част от про-витамин А се превръща във витамин А (ретинол), който няма антиоксидантна активност, но играе ключова роля в редица жизненоважни процеси. Доказана е ролята на витамин А в образуването на очните пигменти, както и в растежа на епителните клетки, скелета и репродуктивните органи. Повишава усройчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания. Повредените епителни тъкани в резултат на недостиг на витамин А често стават обект на инфекции, порди което витамин А е наричан “анти-инфекциозен” витамин.

МИКРОЕЛЕМЕНТИ:

Селен

Селенът е метал, който спада към групата на микроелементите в човешкия организъм. Той участва като съставна част на глутатион пероксидазата - една от ензимните системи неутрализиращи т. нар. хидропероксидни свободни радикали, които увреждат липидните структури в тъканите. Ниските нива на селен в организма подтискат генната експресия на глутатион пероксидазата. Селенът и витамин Е взаимно усилват действието си като антиоксиданти. Селенът играе важна роля за нормалното функциониране на панкреаса, което е необходимо за абсорбцията на витанин Е. От своя страна витамин Е намалява загубите на селен в организма и го поддържа в активната му форма.

Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е най-богатият естествен източник на антиоксиданти, както и на много други ензими, аминокиселини, витамини и минерали. От особена важност за антиоксидантната му активност е високото съдържание на ензимите СОД и каталаза.


Съдържание на активни вещества в 125 mg екстракт от пшеничен зародиш
(1 таблетка)

Активно вещество Мерна единица Количество
Ензими    
Супероксид дисмутаза (СОД)    
Каталаза    
Витамини    
Витамин C mcg 60
Тиамин mcg 5,6
Рибофлавон mcg 3,8
Ниацин mcg 77
Пантотенова киселина mcg 23,7
Витамин B-6 mcg 6,6
Фолиева киселина mcg 1
Витамин E mcg_ATE 1,25
Минерали    
Калций, Ca mcg 700
Желязо, Fe mcg 50
Магнезий, Mg mcg 2,05
Фосфор, P mcg 5
Калий, K mcg 4,2
Натрий, Na mcg 400
Цинк, Zn mcg 40
Мед, Cu mcg 6,5
Манган, Mn mcg 46,5
Селен, Se mcg 1,06
Аминокиселини    
Триптофан mg 2,0
Треонин mg 4,35
Изолевцин mg 4,94
Левцин mg 8,71
Лизин mg 4,18
Метионин mg 2,0
Цистин mg 2,3
Фенилаланин mg 6,0
Тирозин mg 4,7
Валин mg 6,2
Аргинин mg 7,3
Хистидин mg 3,36
Аланин mg 5,07
Аспартат mg 7,75
Глутамат mg 32,1
Глицин mg 5,25
Пролин mg 11,56
Серин mg 5,83

 

към началото