NEOPHOLIC - състав, стабилност, фармацевтична форма, показания

СЪСТАВ

NEOPHOLIC е препарат съдържащ 0,4 mg фолиева киселна, който е специално предназначен за бременни и жени планиращи бременност.

СТАБИЛНОСТ

Фолиевата киселина е нестабилно химическо съединение. Биологичната активност на фолиевата киселина зависи от птеридиновия и пръстен, който се окислява много лесно под въздействието на кислорода от въздуха, слънчевата светлина, UV лъчите и свободните радикали, което води до намаляване на активността и загуба на биологичната и функция.

ФАРМАЦЕВТИЧНА ФОРМА И ОПАКОВКА

фолиева киселина - схема на разпад

Нестабилността на фолиевата киселина налага специфична опаковка и условия на съхранение. Блистерната опаковка с непрозрачно фолио осигурява предпазване на всяка таблетка от влиянието на външните фактори и гарантира активност на субстанцията и ефикастност на профилактиката за целия период на годност на препарата.

ПОКАЗАНИЯ И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Профилактика на вродени дефекти на невралната тръба

 Приемането на 0,4 милиграма фолиева киселина 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността намалява риска от поява на спина бифида (spina bifida) до 80%.

Някои състояния изискват прилагането на по-висока доза за постигане на желания профилактичен ефект, а имено:

  • Наличие на вроден дефект на невралната тръба или данни за подобен дефект във фамилната история
  • Предишна патологична бременност с вроден дефект на невралната тръба.
  • Епилепсия лекувана с фенобарбитал, фенитоин или пиримидон.
  • Лечение с медикаменти, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
  • Резекция на тънкото черво.

Проучване от януари 2004 г. на Zeisel et al. JournalofNutrition установява наличие на два пъти по-голям брой стволови клетки при фетуси от майки с нормален фолатен стаус в сравнение с фетуси от майки с фолатен дефицит. Това налага извода, че е оправдано приема на 0,4 мг фолиева киселина да продължи през цялата бременност.

Макроцитна анемия

При остра форма на макроцитна анемия фолиевата киселина се прилага интрамускулно заедно с Витамин В12 до изясняване причината за появата на макроцитна анемия.

Оралното приемане на препарата NEOPHOLIC води до задоволителни резултати при пациенти, които не са с остра форма на макроцитна анемия, независимо от причината предизвикваща анемията. Препарата се дозира индивидуално до достигана на адекватно ниво на фолиевата киселина в организма.

При възрастни дневна доза от 4 до 32 милиграма в повечето случаи дава задоволителни резултати. Това се отнася за случаите при които макроцитната анемия се предизвиква от шпру, хроничен алкохолизъм, терапия с медикаменти, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти. При malabsorbtion синдром следствие на чревна резекция или дефект на мукозните клетки и ензими, фолиевата киселина се предписва в по-високи дневни дози.

Повишени дневни нужди от фолиева киселина

При хора подложени на големи физически натоварвания-спортисти и работещи тежък физически труд, дневните потребности от фолиева киселина са значително увеличени. В зависимост от тежестта на натоварването препоръчителната доза за такива лица е до 36 милграма дневно разделена на три приема.

Обща профилактика на сърдечносъдовата система, кожата, ноктите и косата.

Напоследък се натрупват значително количество данни за ролята на фолиевата киселина в доза от 0,4-0,8 mg дневно срещу развитие на исхемична болест на сърцето и намаляване на риска от инфаркт на миокарда. Фолиевата киселина в доза 0,4 mg подобрява процесите на възстановяването на кожата, растежа на ноктите и косата, поради участието и в биохимични механизми свързани с изграждането на нови клетки.

ОБЩА ПРЕПОРЪКА

Фолиевата киселина се препоръчва за всяка жена, всеки ден, независимо дали планира бременност, поради факта, че 50% от бременностите не са планирани, а от друга стана и заради блaготворното и влияние върху здравето на самата жена.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Алергия към фолиева киселина