Дозиране

Таблица 1

Неолексан - дозиране

Индикация на Neolexan
(5 хидрокситриптофан)
Начална доза на прием през
първите 2 седмици
Депресия 3 пъти по 1 таблетка
Инсомния 1 таблетка 30–45 минути преди сън
Фибромиалгия 3 пъти дневно по 1 таблетка
Обезитас / Затлъстяване 3 пъти дневно по 1 таблетка
Хронично главоболие 3 пъти дневно по 1 таблетка
Зависимости 3 пъти дневно по 1 таблетк


Началната доза на Neolexan (5–хидрокситриптофан) е най-често 50мг (1 таблетка), три пъти на ден, независимо от режима на хранене (преди, по време или след хранене). Ако клиничният отговор е недостатъчен след две седмици, дозата може да се повиши на 100мг три пъти на ден, т.е. 3 пъти дневно по 2 таблетки.

При инсомния дозата е най–често от 50 до 300мг (от 1 до 6 таблетки) 30-45 минути преди лягане. Тъй като някой пациенти може да изпитат леко гадене при започване на лечение с Neolexan (5–хидрокситриптофан), се препоръчва да се започне с дози от 50мг и дозата да се покачва постепенно. При депресия, загуба на тегло, главоболия и фибромиалгия трябва да се започне с доза от 50мг, три пъти на ден. Ако отговора е недостатъчен след 2 седмици, дозата да се увеличи до 100мг (2 таблетки), три пъти на ден. Такова дозиране намалява до голяма степен леките симптоми на гадене, които често се получават през първите няколко седмици на терапия с Neolexan (5–хидрокситриптофан). Тъй като абсорбцията на Neolexan (5–хидрокситриптофан) не зависи от транспортни молекули или конкуриращи се аминокиселини, може да се приема и с храната.


Ако Neolexan (5–хидрокситриптофан) се приема за обезитас (с цел отслабване) се препоръчва да се приема 20 мин. преди хранене.