Етикети

Видове бъбречни камъни: уратни (пикочно-киселинни) камъни

Понеделник 01 Февруари, 2010

Уратните камъни се образуват от кристали пикочна киселина. Пикочната киселина е отпаден продукт от метаболизма на пурина, който е съставен елемент от човешките ДНК и РНК. Пурините могат да попаднат в организма и с храната – най-вече чрез месото, в което се съдържа ДНК и РНК на съответния животински вид. Богати на пурини са червеното, свинското, дивечовото и птичето месо, карантията и някои риби (сардина, аншоа, херинга). Други храни, богати на пурини, са гроздето, разтворимото кафе, горските плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди и др.), цитрусовите плодове и сокове, някои зеленчуци. Освен тези храни трябва да се избягва и алкохолът.

прочети повече

Симптоми на бъбречно-каменната болест. Изследвания и поставяне на диагноза

Сряда 27 Януари, 2010

Образуването и нарастването на бъбречните камъни протича без симптоми и човек даже не подозира, че има камъни в бъбреците до момента, в който не изпита силна болка. Понякога кризите са придружени от кръв в урината, чувство на парене при уриниране, по-често уриниране. Други симптоми, свързани с бъбречни камъни, са гадене, спадане на кръвното налягане до колапс, наличие на инфекция на пикочно-половата система, висока температура, повръщане, загуба на апетит и втрисане. Диагнозата БКБ се поставя след физически преглед от лекар, лабораторни и клинични изследвания.

прочети повече

Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни

Вторник 26 Януари, 2010

Няколко са рискови фактори, които допринасят за образуването на бъбречните камъни. Те могат да бъдат сведени до пет химически причини: хиперкалциурия, хипероксалурия, хиперурикозурия, хипоцитратурия и недостатъчно количество приета вода.

прочети повече

Камъни в бъбреците

Понеделник 25 Януари, 2010

Камъкът, който се образува в бъбреците и блокира пътя на урината, е може би най-болезненото нещо, което може да се случи в живота на човек. Болката е по-силна от огнестрелна рана, счупена кост, изгаряне и дори раждане. Един на всеки 10 души е с риск да развие БКБ на даден етап от живота си.

прочети повече

Какво представлява заболяването подагра

Вторник 23 Юни, 2009

Подаграта се отнася към болестите, свързани с обмяната на веществата. Подаграта е наследствено заболяване, при което е нарушена обмяната на пикочната киселина. Нормално пикочната киселина се изхвърля от организма от бъбреците чрез урината. При пациентите с подагра пикочната киселина не може да се изхвърли от организма и се натрупва под формата на кристали в ставите, което води до възпаление, изразяващо се с болка, оток, зачервяване и нарушена функция на засегнатите стави. Най-често се засягат палците на краката, но е възможно да бъдат засегнати и други стави.

прочети повече

Какво представлява циститът

Понеделник 01 Юни, 2009

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Това е често срещано заболяване, което засяга предимно жените.

Обикновено циститът започва с чести позиви за уриниране, дискомфорт или болка ниско долу в коремната област. При най-тежките случаи е налице отделяне на урина примесена с кръв.

прочети повече

Какво представлява заболяването известно като камъни в бъбреците

Понеделник 18 Май, 2009

Бъбречно-камената болест е често срещано заболяване на отделителната система. Причините за образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища са много: горещ климат, употребата на някои храни, различни заболявания като подагра. Камъните могат да бъдат различни по своя състав: уратни, оксалатни, фосфатни, смесени и др.

прочети повече

1...5678