Етикети

Какво не знаем за уголемената простата? (част 1)

Вторник 17 Февруари, 2015

Доброкачественото уголемяване на простатата представлява разрастване на тъканта на простатата при мъжете. Състоянието се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). В България от ДХП страдат около 2 милиона мъже, като по-малко от половината се лекуват. Наблюдава се при почти половината от 50-годишните мъже, а с възрастта честотата на ДХП рязко се повишава, като засяга 75% от 70-годишните мъже.

Причините за доброкачественото уголемяване на простата не са напълно ясни. Съвременното схващане е, че се касае за многофакторен процес, свързан с хронично възпаление, генетична предразположеност, хормонални изменения, свързани със стареенето на организма. След 50- годишна възраст се наблюдава промяна в съотношението на хормоните- намалява нивото на свободен тестостерон за сметка на пролактин и естрогени. Това води до увеличаване нивото на дихидротестостерон (ДХТ- производно на тестостерона). В клетките на пациенти с доброкачествена хиперплазия на простатата се откриват до 5 пъти по-високи нива на дихидротестостерон, отколкото в нормална простата.

Уголемяването на простатата е свързано с хиперплазията (нарастване броя) на клетките в простатата, съответно тъканта разраства и се увеличава обема на простатата. Уголемяването на простатата, стеснява уретрата и затруднява уринирането. С развитието на заболяването, средният дял на простатата навлиза в пикочния мехур и запушва като клапа вътрешния отвор на уретрата.

Понякога първоначалните оплаквания са нехарактерни, като:  закъсняло начало на уриниране, продължително уриниране, слаба струя, струя с прекъсвания, поява на капки след уриниране, чести и неотложни позиви за уриниране, както през деня, така и през нощта.

Въпреки че е доброкачествена, нелекуваната хиперплазия води до сериозни усложнения, свързани с увреда на бъбреците, развитие на хронични инфекции, задръжка на голям обем урина (понякога над литър), сексуални нарушения и др.

В следващата статия ще опишем стадиите в развитието на ДХП.