Етикети

Простатит

Вторник 10 Февруари, 2015

Простатитът е възпаление на простатата. Среща се при мъже във всички възрасти. Заболяването най-често се причинява от бактерии, които проникват в простатата от други части на тялото- например през уретрата или след недоизлекувано възпаление на пикочно-половия тракт. Понякога простатита възниква следствие на хормонални или възрастови промени.

В най-обобщен вид, простатитът бива 4 типа  – остър бактериален, хроничен бактериален, хроничен неинфекциозен простатит (Хроничен Тазово Болков Синдром- ХТБС) и асимптомен простатит.

Острият бактериален простатит се характеризира с внезапно започване, повишена температура, болки в тазовото дъно, често уриниране, придружено с парене, понякога и с кръв в урината. Хроничният бактериален простатит се характеризира със симптоми на повтаряща се инфекция на пикочните пътища- често и затруднено уриниране, перинеална или тазова болка и дискомфорт, субфебрилна температура, болка в перинеума, долната част на корема, тестисите, пениса и по време на еякулация, кръв в спермата и др. Хроничният бактериален простатит, често се придружава и от сексуална дисфункция. Причина за хронифичния бактериален простатит може да бъде както усложнение на остър простатит след неадекватно и/или твърде кратко лечение, така и развитие на резистентност към прилаганите антибиотици. При хроничният неинфекциозен простатит (Хроничен Тазово Болков Синдром - ХТБС) не се откриват причинители в пикочните пътища, но въпреки това пациентите страдат от уринарни симптоми, перинеална или супрапубична болка, болки в гърба и лесна уморяемост. Асимптомният простатит най-често се диагностицира по време на оценка за друго заболяване при пациенти, при които няма история за болка в пикочно-половия тракт. Наблюдава се повишен брой на левкоцити в простатния секрет и евентуално наличие на бактерии.

Ако не се проведе адекватно лечение, простатитът може да доведе до сериозни за здравето последствия като импотентност, затруднено уриниране, задръжка на урина, податливост на пикочно-половата система към инфекции.

INFLAMEND (ИНФЛАМЕНД) е съвременен препарат, който може да се използва при всички форми на простатит.