Етикети

Какво представлява простатата?

Вторник 20 Януари, 2015

Простатата е жлеза с важно значение, която е част от мъжката полова система. Има формата и размерите на кестен, разположена е непосредствено под пикочния мехур и обвива като поничка пикочния канал (уретрата). Състои се от три дяла, които са обградени от капсула. Произвежда простатен секрет, влизащ в състава на семенната течност, който се изтласква към уретрата по време на еякулация. Като орган на мъжката полова система, простатата претърпява промени с течение на годините - при децата тя е малко тяло, изградено предимно от мускулна тъкан, а в напреднала възраст се увеличава.

Простатата е най-често заболяващия орган на мъжката пикочно-полова система. Три са основните заболявания на простатата- простатит (възпаление на простатата), доброкачествено уголемяване на простатата (доброкачествена хиперплазия на простатата - ДХП) и рак на простатата.

Качеството на живот на мъже, страдащи от заболяване на простатата е изключитено влошено, а ракът на простатата е животозастрашаващо заболяване. Затова здравето на простатата е от изключителна важност и не трябва да се пренебрегва. Препоръчително е веднъж годишно всички мъже над 40-годишна възраст да се преглеждат при лекар-специалист, за да се прецени състоянието на простатата им.