Етикети

Колко сън е достатъчен?

Петък 13 Декември, 2013

       Няма правило, което да оказва колко точно часа сън е достатъчен тъй като нуждите на всеки човек са индивудални. На някои хора са им достатъчни едва 5 часа сън на нощ, докато на други им трябват 8, 9 или повече часа сън за да отпочинат. Все пак на повечето възрастни са им необходими средно по 8 часа сън на нощ за да се възстановят от умората. Децата се нуждаят от повече сън в сравнение с възрастните. С напредване на възрастта (особено след 50 годишна възраст) може да се наблюдава намаляване на необходимите часове за сън, по-бързо наспиване и по-ранно събуждане.

       Милиони хора по света имат затруднения със заспиването. Причините за това са много. Понякога безсънието е поради състояние наречено „синдром на неуморните крака“. При него когато хората са в леглото, краката им правят резки неволеви движения и дори ритат. Понякога синдромът на неуморните крака е придружен и с болезнени мускулни крапми. Заради тези движения човек се разбужда, не може да заспи дълбоко и да си почине пълноценно.

       Друга сериозна причина за безсъние е сънната апнея. Това състояние се свързва с хъркане и неправилно дишане, което дори спира за кратко през нощта докато човек спи. Точно в момента когато дишането спре и кислорода в кръвта намелее, човек се събужда. Това може да се повтори многократно през нощта, пречейки на нормалния отпочиващ сън. Освен че нарушава съня и причинява сънливост през деня, сънната апнея може да доведе и до редица други сериозни проблеми. Често страдащите от сънна апнея имат склонност към сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Също така поради липсата на дълбок сън с бързи очни движения (REM сън), човек не сънува и мозъкът му не може да си почине напълно. Поради това тези хора често имат емоционални или психични нарушения. Въпреки че около сънуването все още има много неизяснени неща, се знае че продължителната липса на сънища води до психози, тревожности, депресии и други сериозни емоционални нарушения.

       Neodorm MR е съвременен препарат против безъние или проблеми със съня. 

       Неодорм МР:

  • предизвиква бързо заспиване,
  • има успокояващ и релаксиращ ефект,
  • възстановява физиологичните фази на съня и осигурява отморяващ сън,
  • предотвратява нощните събуждания,
  • осигурява свежест и отпочиналост при събуждане,
  • не води до привикване и пристрастяване,
  • не води до нежелани странични ефекти – не предизвиква сънливост и замаяност на сутринта, не пречи на концентрацията и шофирането, не е противопоказен при приемане на алкохол, 
  • е безопасен и може да се използва продължително време.