Етикети

Какво представлява безсънието?

Понеделник 02 Декември, 2013

       Повтарящото се безсъние се квалифицира като инсомния (проблем със съня). Инсомнията обхваща редица проблеми със съня като: трудно заспиване, повърхностен и лек сън, чести събуждания, прекалено ранно събуждане и невъзможност за повторно заспиване до абсолютна невъзможност за заспиване през цялата нощ. Смята се, че около 20% от населението страда от някоя от формите на инсомнията.

       Безсънието понякога е само временно явление, причинено от стрес и безпокойство, но понякога проблемите свързани със съня могат да продължат с месеци и дори с години.

       Безсънието се превръща в хронично ако човек не може да спи през цялата нощ, през повечето нощи в течение на един календарен месец. Хроничното безсъние обикновено е симптом на друго заболяване. В половината от случаите, безсънието се дължи на депресия, тревожност, стрес или скръб. Широката гама от причинители на бесънието включва: проблеми с дишането, астма, сърдечни заболявания, сънна апнея, болест на Паркинсон, физическа болка и др.

       Проблеми със съня могат да бъдат причинени от смяна на часовия пояс, употребата на кофеин, алкохол, антидепресанти, бета-блокери (лекарства срещу високо кръвно налягане) и др.

       Няколкото безсънни нощи предизвикват раздразнителност, сънливост, понижена работоспособност и понижена концентрация.  Ако обаче безсънието продължи повече от седмица, тогава започва цялостно влошаване на качеството на живот и дори може да предизвика промени в поведението и да доведе до появата на други здравословни проблеми.

       Затова е изключително важно да се потърси помощ от лекар ако проблемите със съня продължат повече от 3 последователни нощи.

       Neodorm MR е препарат на Неофарм против безсъние и проблеми със съня като трудно заспиване, чести нощни събуждания, краткотраен и неотморяващ сън. Подходящ е и за справяне с часови разлики.

       Неодорм МР: 

  • предизвиква бързо заспиване,
  • има успокояващ и релаксиращ ефект,
  • възстановява физиологичните фази на съня и осигурява отморяващ сън,
  • предотвратява нощните събуждания,
  • осигурява свежест и отпочиналост при събуждане,
  • не води до привикване и пристрастяване,
  • не води до нежелани странични ефекти – не предизвиква сънливост и замаяност на сутринта, не пречи на концентрацията и шофирането, не е противопоказен при приемане на алкохол, 
  • е безопасен и може да се използва продължително време.