Етикети

Видове хемороиди

Понеделник 29 Юли, 2013

Хемороидите са подути кръвоносни съдове около ануса и в най-долната част от правото черво. Понякога се подават от аналния отвор. Много приличат на разширените вени – кръвоностите съдове губят еластичността си и се уголемяват, затова приличат на подути възли. Името на заболяването произхожда от гръцки: „hemo“ означава ‚кръв‘, а „rhoos” означава ‚изпускам‘.

В зависимост от разположението си и степента на болка и дискомфорт, които причиняват, хемороидите се делят на няколко вида:

  • Външни хемороиди. Те се развиват под кожата на аналния отвор. Този вид хемориди се среща най-често при по-млади хора и може да са изключително болезнени. Когато външен хемороид се подуе и обостри, околната тъкан става твърда и болезнена.
  • Вътрешни хемороиди. Този вид хемориди се развиват във вътрешността на правото черво. Когато са разположени над линията, която свързва правото черво с аналния отвор тези хемороиди не причиняват болка. Вътрешните хемориди обаче причиняват яркочервено кървене, което се вижда по време на дефекация. В началото тези хемориди възникват с размерите на зрънца, които обаче с развитието на заболяването се уголемяват и преминават в следващият вид- „пролабирали хемороиди“.
  • Пролабирали хемороиди. Това са вътрешни хемориди, които са се уголемили и подули дотолкова, че се подават извън аналният отвор. В болшинството от случаи са придружени от слузна секреция, кървене и силна болка. При липса на адекватно лечение съществува риск пролабиралите хемороиди да тромбозират- образуват вътрешни съсиреци, които пречат на прибирането им обратно в правото черво. Тромбозиралите хемороиди са изключително мъчителни и болезнени.

NOVARIX (НОВАРИКС) е препарат срещу хемороиди, разширени вени и разширени капиляри.

При остри хемороидални кризи, приемането на NOVARIX следва да се приложи по следната схема:

3 пъти дневно по 2 таблетки за 4 дни, последвано от
2 пъти дневно по 2 таблетки за 3 дни.

При хронични хемороиди, NOVARIX се приема 2 пъти дневно по 1 таблетка за период от 30 до 90 дни за оптимален ефект.

Ако имате кървене, задължително се консултирайте с лекар- специалист.