Етикети

Съвети за справяне с хемороидите по време на бременност

Четвъртък 18 Юли, 2013

       Голяма част от жените получават хемороиди за пръв път по време на бременност. Обикновено хемороидите се появяват през третия триместър на бремеността.

       Основната причина за появата на хемороидите по време на бременност е хормоналната промяна в организма, която отслабва и отпуска стените на венозните съдове и ги прави податливи на разширяване и подуване.  Друга причина е нарастването на плода, което увеличава натиска върху корема и таза и хемороидалните вени се подуват. Подуването се изразява в събирането на допълнителни количества кръв във вените, което прави хемороидите болезнени. Напъването често е причина за подаване на хемороидите извън ректума. Ако сте имала хемороиди преди забременяването, е много вероятно те да се появят отново по време на бременността и най-вече по време на раждане.

       Въпреки всички тези преразполагащи фактори, съществуват полезни съвети, които жените могат да използват, за да си спестят и минимизират неприятните усещания свързани с хемороидите.

Съвет №1 Не допускайте да имате запек. Яжте богати на фибри храни (много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци), пийте много вода (осем - десет чаши на ден). 

Съвет №2 Ако имате запек, посъветвайте се с вашия лекар за неговото излекуване. Не отлагайте и не задържайте изхождането. Не се напъвайте по време на дефекация и не се застоявайте дълго време в седнало положение в тоалетната, защото това оказва натиск върху ректума.

Съвет №3 Ежедневно правете упражненията на Кегел. Тези упражнение подобряват кръвообръщението в ректалната област и укрепват мускулите около ануса, като намаляват риска от хемороиди. Също така укрепват и тонизират мускулите около влагалището и уретрата, което може да помогне на организма да се възстанови, след раждане.

Съвет №4 Избягвайте продължителното седнало или изправено положение. Ако работите седнали, ставайте и се раздвижвайте в продължение на няколко минути на всеки час.

Съвет №5 Когато сте вкъщи лягайте на лявата си страна когато спите, четете, гледате телевизия. По този начин се намалява натиска върху ректалните вени и се подпомага циркулацията на кръвта в долната половина на тялото.

Какво друго може да направите ако вече имате хемороиди и сте бременна?

Съвет №6 Прилагане на лед (с меко покритие) или студен компрес върху засегнатото място няколко пъти на ден. Това ще спомогне за намаляване на подуването и дискомфортта.

Съвет №7 След всяко изхождане внимателно, но старателно почиствайте засегнатата област. Използвате мека тоалетна хартия, без аромат и без цвят. Цветните и ароматизирани тоалетни хартии могат да доведат до дразнене на чувствителната област с хемороиди и да влошат състоянието им.

Съвет №8 Измивайте ректалната област с хладка вода и със средство, което не съдържа сапун за да не раздразните допълнително засегнатото място.

Съвет №9 Ако имате силна болка или кървене от хеморидите се консултирайте веднага с вашия лекар. Той ще ви назначи адекватна терапия.

NOVARIX (НОВАРИКС) е препарат срещу хемороиди, разширени вени и разширени капиляри.

При остри хемороидални кризи, приемането на NOVARIX следва да се приложи по следната схема:

3 пъти дневно по 2 таблетки за 4 дни, последвано от
2 пъти дневно по 2 таблетки за 3 дни.

Novarix следва да се прилага с повишено внимание по време на бременност и кърмене. Обърнете се към вашият лекар за консултация.

       В повечето случаи ако жената спазва горенаписаните съвети, хемороидите се оправят скоро след раждането. В някои случаи може да се наложи да посетите специалист за допълнително лечение. Много рядко е необходима хирургична намеса за отстраняване на проблема.