Етикети

Хемороиди - причини, симптоми и лечение

Понеделник 01 Юли, 2013

       Хемороидите са широко разпространено заболяване, което причинява страдание и дискомфорт на хората. Над 30% от населението страда от хемориди. Честотата на проява на хемороидите се увеличава с напредването на възрастта и достига своя връх в диапазона 45 – 65 годишна възраст.

       Хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса. Могат да бъдат вътрешни и външни в зависимост от мястото им на възникване.

       Една от основните причини за заболяването е нарушаване на нормалната структура и отпускане на стената на кръвоносните съдове.

       Рискови фактори за развитие на хемороидите са: напредването на възрастта, генетична предразположеност, водене на застоял начин на живот, бременност, раждане, хронична кашлица, запек и напъване при дефекация, чести диарии, професии свързани с продължително седене (шофьори; хора, работещи седнали по цял ден), диета бедна на фибри, често вдигане на тежки предмети, чернодробни заболявания.

       В началото на заболяването симптомите са почти незабележими- сърбеж и парене по време на дефекация. За съжаление ако не вземат навременни мерки, заболяването постепенно прогресира. С напредването му, симптомите се влошават и включват болка и кървене по време и след дефекация, усещане за излизане навън на хемороидите, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета.

       При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на болестта. Вашият личен лекар може да ви препоръча подходяща терапия или да ви насочи към специалист.

       NOVARIX (НОВАРИКС) е препарат, предназначен за хора със заболявания на вените- разширени вени, разширени капиляри и хемороиди. NOVARIX действа срещу първопричината за венозната болест, а именно слабостта на съдовата стена. Едновременно с това NOVARIX е венотоник (повишава венозния тонус), вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове) и подтиска възпалителния процес.