Етикети

Какво представляват венозните заболявания?

Сряда 27 Февруари, 2013

       Разширените вени, разширените капиляри и хемороидите са сред най-често срещаните венозни заболявания в света. Ако не се лекуват навреме, те прогресират и нарушават нормалния начин на живот.

       Обикновено венозните заболявания се проявават при хора на възраст над 30 години, когато синтезът на колаген и еластин в организма намалява. Следствие на това, еластичността на кръвоносните съдове започва да отслабва.

       Последните проучвания показват, че първопричината за образуването на разширените вени е слабост на съединителната тъкан на венозната стена.

       Рискови фактори за възникване на венозно заболяване могат да бъдат: наследственост, обездвижване,  бременност, надноремно тегло, напредване на възрастта  и др.

       Кръвоносната система е изградена от артерии и вени. По артериите тече кръв от сърцето към всички органи в организма. Артериалната кръв доставя кислород на тъканите, поема от тях въглероден диоксид и отпадни вещества, и чрез вените се връща отново сърцето.

       Човекът е единствения бозайник, който стои изправен на двата си долни крайника. Поради това, тежестта на тялото е неравномерно разпределена само върху долните крайници и оказва силно напрежение върху венозните съдове в краката. Вените в краката изтласкват кръвта единствено в посока към сърцето. Това изтласкване се подпомага от съкращаването на мускулите в краката, от еластичността и здравината на венозната стена, както и от нейният клапен апарат, който не позволява на кръвта да се връща назад.

      При продължително стоене на едно място, кръвта се забавя и под действие на гравитацията се задържа в най-ниските части на тялото- краката. Венозното налягане се повишава, съдовите стени не издържат на повишеното налягане и се нарушава циркулацията накръвта. Вените започват да се увреждат и се развива заболяването разширени вени. Това разширяване води до трайно увреждане на клапния апарат на вените, в резултат на което кръвта не може да се движи нормално и част от нея се връща назад. Образуват се отоци, венозната стена се възпалява и уврежда допълнително.

       При разширените вени стените на съдовете са отслабени, а  клапите във вените на краката са увредени и не се затварят добре. Заради това венозната кръв не може да се движи нормално и част от нея се връща назад. Образуват се отоци, венозната стена се възпалява и уврежда допълнително. Усещанията са: болки, зачервявания, подуване на глезените, отоци на подбедриците, чувство за затопляне, мравучкане, крампи, парене. Вените започват да се уголемяват и стават видими през кожата. При натискане или повдигане на крака, вените намаляват обема си или изчезват. Описаните симптоми са сигнал, че трябва да се започне профилактика и лечение. Ако заболяването се неглижира и не се лекува, вените нарастват и започват да се показват над кожата. Постоянният оток, причинен от разширените вени води до нарушаване на храненето на кожата с последващо образуване на венозни язви, които зарастват трудно. Последствията от разширените вени могат да бъдат много сериозни- кръвоизливи, венозна тромбоза и флебит.

       Разширените капиляри са тънки и малки по размер венички, които се виждат по повърхността на кожата. Те нямат изявени симптоми, но са първата проява на разширените вени. Появата им говори за засягане на по-дълбоко разположени вени, които не се виждат през кожата. Затова лечението на разширените капиляри трябва да се комбинира с лечение и профилактика на по-дълбоко разположените вени. Така ще се избегне развитието на заболяването и съпътсващите го усложнения.

       Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса.  При тях симптомите варират от сърбеж и парене до силна болка и кървене в аналната област по време на дефекация. При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на хемороидалната болест.

       NOVARIX (НОВАРИКС) е препарат, предназначен за хора с венозни нарушения- разширени вени, разширени капиляри, отекли крака, както и за хора с хемороиди.

       NOVARIX е венотоник (повишава венозния тонус), вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове), подтиска възпалителния процес и осигурява вещества от ключово значение за здравината и еластичността на вените.