Етикети

Имате ли близък с болестта на Паркинсон? Или пък самите Вие сте с Паркинсон?

Четвъртък 13 Септември, 2012

     Тремор (треперене). Скованост. Халюцинации. Депресия. Тикове. Безсъние. Болки. Така изглежда животът с Паркинсон. След Алцхаймер това е втората най-тежка болест за човешкия мозък. В България има повече от 24 000 хора, страдащи от коварната болест. Можем ли да живеем по-леко с Паркинсон? Отговорът на този въпрос ще се опитаме да дадем, чрез кратко описание на заболяването в тази статия и полезни съвети за подобряване качеството на живот на хората с Паркинсон в следващите няколко статии в нашия блог.

     През 1817 г. Джеймс Паркинсон за пръв път описва болестта с типичните ѝ симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор.

     Болестта на Паркинсон е прогресиращо, невродегенеративно заболяване, което се характеризира с недостиг на веществото допамин в мозъка. Болестта се проявява, когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, разположени в така наречената субстанция нигра. Това е структура под кората на главния мозък, която съдържаща тъмният пигмент меланин. Клетките на субстанция нигра произвеждат веществото допамин. Допаминът е невротрансмитер, който предава сигнали между клетките на мозъка.

     С напредване на болестта, освен ниските нива на допамин се наблюдава понижаване в нивата и на друг невротрансмитер- серотонин. В резултат на намалените нива на тези два невротрансмитера се отключват редица симптоми- двигателни нарушения: треперене (тремор), забавени движения, вцепеняването на крайниците, слаб баланс, затруднено самообслужване, изменение на почерка както и безпокойство, тревожност, депресия, безсъние, главоболие и др.

     Хората с болестта на Паркинсон споделят, че двигателните нарушения са най-мъчителният им проблем, защото не могат да обслужват ежедневните си лични нужди, което ги кара да се чувстват безпомощни. Освен това поради невъзможността да реагират своевременно, се създават опасни предпостваки за нараняване. Двигателните нарушения са дължат на флуктуациите (постоянните промени в нивата) на допамин и на понижените нива на серотонин в мозъка. Тези странични действия не се повлияват от промяна на дозата на антипаркинсоновата терапия, но се повлияват положително при повишаване на серотонина в мозъка.

     Neolexan SR (Неолексан СР) е съвременен препарат с удължено действие. Съдържа 5-хидрокситриптофан, който увеличава нивата на серотонин в мозъка и води до:

  • Повишаване ефективността на терапията при Паркинсон чрез елиминиране  на флуктуациите на допамин в мозъка;
  • Овладява двигателните нарушения: треперенето (тремор), забавените движения, вцепеняването на крайниците.
  • Подпомага овлядяването на безпокойството и депресията;
  • Повишава качеството на живот и подпомага пациентите с Паркинсон да водят нормален начин на живот;
  • Не води до привикване, безопасен е за непрекъсната употреба, не взаимодейства с други лекарства.