Етикети

Приемът на фолиева киселина по време на бременност, понижава риска от развитие на аутизъм в плода

Четвъртък 28 Юни, 2012

       Ново проучване сред майки от Калифорния, показва че жените, родили деца с аутизъм са приемали ниски нива на фолиева киселина в първите месеци на бременността си за разлика от майките със здрави деца.

       Според проучването, ежедневният прием на поне 600 микрограма фолиева киселина в първият месец от бременността, намалява риска от развитие на аутизъм в плода с около 38%.

       Фолиевата киселина (NEOPHOLIC) се използва по време на бременност поради множеството доказателства, че предпазва плода от развитие на дефекти на невралната тръба и спина бифида.

       Д-р Едуард Гуадрос, който изучава аутизма и фолиевата киселина в Медицински център- Sunny Downstate в Бруклин, Ню Йорк казва, че количеството фолиева киселина е много критично за ранните етапи от живота, както и в първата година след раждането, когато в мозъка основно се създават връзки и функции. Според Д-р Гуадрос ако има недостиг на фолиева киселина се нарушава голяма част от нормалнoто функциониране на мозъка.

       В проучването са участвали майките на 429 деца с аутизъм и майките на 278 деца с нормално развитие. На базата на информацията относно тяхната диета и количеството фолиева киселина, която са приемали по време на бременността си, е калкулирано количеството фолиева киселина, която бъдещите майки трябва да приемат ежедневно.

       По време на бременността си, майките на деца с нормално развитие са приемали по-голямо количество фолиева киселина, отколкото майките, родили деца с аутизъм. Тази разлика е най-голяма в първият месец от бременността, когато майките на децата с нормално развитие ежедневно са примели средно по 779 микрограма фолиева киселина. Това количество фолиева киселина е постигнато посредством храната и хранителните добавки, съдържащи фолиева киселина, които са приемали.

       Връзката между ниските нива на фолиева киселина и аутизъм предстоят да бъдат проучени и спрямо годините на майките, тяхната раса и факта дали пушат или приемат алкохол по време на бременността си.

       Затова когато става дума за фолиева киселина по време на бременност, препоръката е да се приема дозата, препоръчана на базата на международния опит. За да има в организма на майката достатъчно количество фолиева киселина в момента на зачеването, се препоръчва приемането на NEOPHOLIC да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва всяка жена, която има вероятност да забременее, да приема по 1 таблетка NEOPHOLIC всеки ден.

       Източник: American Journal of Clinical Nutrition, online May 30, 2012.