Етикети

Как да се отървем от бъбречните камъни

Събота 19 Май, 2012

       • Около 80% от камъните в бъбреците са изградени от калциев оксалат, калциев фосфат, или комбинация от двете.
       • Около 10% до 15% от камъните в бъбреците са от магнезиево амониев фосфат (струвитни).
       • Около 5% до 10% от камъни в бъбреците са формирани от пикочна киселина (уратни).
       • По-малко от 2% от камъни в бъбреците са изградени от химикал, наречен цистин.

       Познаването на състава на бъбречните камъни, както и причината за тяхното образуване е важно условие, за да може лекарят  да назначи:
       -     адекватно лечение и
       -     профилактика, която да предотврати образуването на повече камъни.

       При хората, които са имали бъбречен камък има повишен риск да образуват друг, така че превантивните мерки са изключително важни.

       Анализът на бъбречни камъни е тест, който се извършва в лаборатория, за да се определи химичният състав на бъбречния камък. Тестът се прави на бъбречни камъни, които са били отделени при уриниране или отстранени от пикочните пътища по време на операция.
Начин на приготвяне на бъбречният камък за анализ: Ако смятате, че има вероятност да отделите бъбречен камък, ще се наложи да „уловите“  камъка от урината.  "Улавянето" на бъбречен камък обикновено става със специални уловители -конични чашки с мрежесто дъно, през които се прецежда урината по време на уриниране във фазите на бъбречна криза. Също така за тази цел успешно може да използвате и кепче за аквариум. Разгледайте внимателно уловителя за бъбречни камъни. Камъкът може да изглежда като песъчинка или малко парче чакъл. Всеки камък, който намерите, трябва да се съхранява на сухо и да не се слага в течност. Сложете го в суха чаша с капак или найлонова торбичка. Занесете го до лабораторията за анализ.

       Ако не разполагате с отделен камък, лекарят може да установи причината за образуване на бъбрени камъни, посредством специфични изследвания – 24 часова урина и кръв. Изследването на 24 часова урина при бъбречно-каменна болест  включва изследване на: калций, pH, посявка (допълнително могат да се пуснат: пикочна киселина, оксалат, цитрат, цистин). Кръвното изследване включва показателите: калций, калий, хлор, пикочна киселина, креатинин (може да се пуснат допълнително фосфор и паратхормон).