Етикети

Камъни в бъбреците при децата

Вторник 31 Януари, 2012

       Бъбречно-каменната болест се среща по-рядко при децата, отколкото при възрастните. Често децата, които развиват камъни в бъбреците имат съпътстващо заболяване, което увеличава риска за образуване на камъни, въпреки че понякога причината за формирането на бъбречни камъни не може да бъде установена.

       Симптомите на камъните в бъбреците при децата са подобни на тези при възрастните, но при много малките деца или бебета, симптомите може да бъдат трудно разпознати или объркани с колики.
Най-честите симптоми на камъни в бъбреците включват:

  • Болки в корема или гърба;
  • Кръв в урината (хематуря). Това е класически симптом, макар че при 10-15% от пациентите с бъбречни камъни кръв не се установява.;
  • Гадене или повръщане- при продължителна болка причинена от бъбречна криза;
  • Спешна нужда от уриране- колкото по-близо е камъкът до пикочния мехур, толкова по-чести са позивите за уриниране.

       Някои деца нямат никакви симптоми и бъбречните камъни се установяват случайно при ехографско изследване или рентгенова снимка.

       Заведете на лекар детето си ако установите някой от симптомите на бъбречно-каменната болест. Лекарят на вашето дете ще назначи изследвания, с помощта на които да установи причината за симптомите. Само така ще може да назначи адекватно лечение и профилактика на заболяването.

       Препаратът Neorenal SR за деца повлиява благоприятно функциите на бъбреците и отделителната система при бъбречно-каменна болест и възпалителни заболявания. Улеснява отделянето на бъбречни камъни и облекчава симптомите при цистит и уретрит.