Етикети

Лечение на бъбречни камъни

Петък 20 Януари, 2012

       Бъбречните камъни трябва да се лекуват бързо, за да се избегнат допълнителни проблеми. Дехидратацията подпомага образуването на камъни и тяхното нарастване, което затруднява изхвърлянето им от организма. В най-добрите случаи, камъните в бъбреците преминават през пикочните пътища и се изхвърлят от организма.

       Ако имате бъбречен камък, който сте отделили и съхранили, го занесете в лаборатория за минералогично изследване. Tака вашият лекар ще може да ви каже какви точно трябва да бъдат лечението и профилактиката ви.

       Когато камъните са твърде големи за да преминат през пикочната система често се използва литотрипсия. Литотрипсията е процедура, при която големите камъни се раздробяват в по-малки с помощта на ударни вълни, така че те могат да преминат през пикочния тракт по-лесно. Има риск след литотрипсията да се развие инфекция или контузия на бъбрека, също така тази процедура е противопоказана при бременност, инфекция, запушване на уретера, анатомични аномалии и др. Ако посоченият по-горе метод на лечение не е подходящ за вашето състояние, то може да се наложи извършване на хирургически процедури за да се премахнат камъните в бъбреците.

       За да не се стига до тези инвазивни методи на лечение, най-доброто решение е да се спазват профилактични мерки срещу образуването на нови камъни.

       Вече има на разположение препарати, които третират както камъните в бъбреците, така и подпомагат преминаването на бъбречните камъни през пикочните пътища и отделянето им по естествен начин. Пиенето на адекватно количество течности и приемът на Neorenal SR и Neoralit SR е важно за да се предотврати по-нататъшното формиране на камъни и изхвърлянето на камъните по естествен път.