Етикети

Цистит при мъжете

Вторник 26 Април, 2011

       Известен факт е, че от цистит основно страдат жените. Повечето лекари свързват този факт с много по-късия пикочен канал (уретра) при жените, отколкото при мъжете. При жените уретрата е едва 4 см, докато при мъжете е около 20 см. Тъй като инфектирането става най-често чрез миграция на бактериите от дебелото черво, тази анатомична разлика, в голяма степен предпазва мъжете от бактериално инфектиране на пикочния мехур, последвано от цистит. 

       При младите мъже, циститът обикновено започва с бактериална инфекция на пикочния канал- уретрит, която се придвижва към простатата- простатит и пикочния мехур- цистит. Най-честата причина за рецидивиращ (повтарящ) се цистит при мъжете е хронифицирала бактериална инфекция на простатата. Въпреки че приемът на антибиотици бързо изчиства бактериите от пикочния мехур, повечето от тези лекарства не могат да проникнат достатъчно добре в простатата и не могат да излекуват достатъчно бързо инфекцията там. Понякога при лечние на простатит трябва да се вземат антибиотици в продължение на седмици. Три месеца след лечебния курс се провежда и профилактичен курс с препаратът Cystostop Chrono. Следователно, ако лекарствената терапия е спряна преждевременно, бактериите, които са останали в простатата се размножават и реинфектират пикочния мехур. Като резултат се получава връщане на симптомите и рецидивиране на цистита. Много често останалите бактерии стават резистентни към антибиотика, с който са лекувани и притежават повишена устойчивост към лекарствата. Затова рецидивите се лекуват по-трудно. Мъжете с диабет страдат от цистит много по-често от останалите.

       При мъжете над 50 годишна възраст циститът се предизвиква следствие на увеличена простата, която притиска пикочния мехур и той не може да бъде напълно изпразнен по време на уриниране. Това задържане на урина е благоприятна среда за инфектиране на пикочния мехур с бактерии и развитие на цистит.

       Ако усетите някой от симптомите на цистита се обърнете към лекар при първа възможност. В лечението на цистита важно място заемат изследванията за откриване на причините за заболяването, както и точното спазване на препоръките на лекаря.