Етикети

Цистит- причини и симптоми

Четвъртък 14 Април, 2011

       Циститът е възпаление на пикочния мехур, което се среща по-често при жените в сравнение с мъжете и децата. 4 от всеки 5 жени страдат от цистит поне веднъж в живота си.      

       Най-често срещаният причинител на цистита са бактериите- E. coli, по-рядко вируси и хламидии. Рискови фактори за поява на заболяването са задържането на урина в пикочния мехур, катетеризация, бременност, дефлорация, възпаление на половите органи, използването на спермициди, сексуален акт, климакс, бъбречно-каменна болест, бактериална инфекция на простатата, увеличена простата при мъжете и други състояния, пречещи на пълното изпразване на пикочния мехур или действащи като източник на инфекция.      

       Симптомите на цистита са лесни за разпознаване и започват с дискомфорт при уриниране. След това позивите за уриниране стават чести, неефективни и мъчителни, придружени с болки и парене. Урината е с наличие на бактерии, цветът и мирисът ѝ може да се променят, а често в нея има дори кръв.      

       Закъснялата диагноза или неправилното лечение с неподходящи антибиотици могат да доведат до хроничен цистит- изключително мъчително състояние, което се лекува много трудно.

       При правилна и своевременна диагноза, адекватно лечение и профилактика, циститът е лечим (Cystostop) и неговите повторни появи успешно могат да бъдат избегнати.