Етикети

Приемът на фолиева киселина (Neopholic) доказано намалява риска от дефекти на невралната тръба по време на бременност

Вторник 05 Април, 2011

Най-честият вроден дефект на невралната тръба спина бифида (spina bifida) е сериозен дефект на гръбначния стълб. Всяка жена може да роди дете с вроден дефект на невралната тръба, дори и да няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се раждат със спина бифида и още едно на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба.
Вродените дефекти на невралната тръба се появяват в началото на бременността, още преди жената дори да знае, че е бременна. Невралната тръба е структура в ембриона, от която произлизат гръбначен стълб, гръбначен мозък, главен мозък и череп на плода. Когато оформянето ѝ не завърши правилно, в невралната тръба остава малка дупка, която не се затваря.

Фолиевата киселина е уникална и незаменима за всяка бременна жена. Тя е необходима за формирането на плацентата и правилното развитие на плода още в първите седмици след зачеването. Фолиевата киселина е съставката, благодарение на която се изграждат мозъкът и гръбнакът на бебето. Тя е отговорна за производството на ДНК в началния стадий на бременността и участва в изграждането на здрави клетки и тъкани. Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба (ДНТ).

Как трябва да се приема фолиева киселина (Neopholic)?
Тъй като над 50% от бременностите са непланирани, лекарите препоръчват прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст, независимо дали правят опити да заченат или все още нямат това намерение. По този начин зародишът ще получава необходимото количество още от самото начало.
Много жени разбират, че са бременни около втория месец и така се изпускат ценни седмици, през които жената и плодът имат незаменима нужда от фолиева киселина. Ежедневният прием на 1 таблеткa Neopholic , съдържаща 0,4 mg  фолиева киселина, намалява значително риска за бременност с дефект на невралната тръба, а освен това укрепва организма на жената.

Колко дълго трябва да се приема Neopholic?
Последните проучвания показват, че приемът на Neopholic трябва да започне поне един месец преди забременяване и не бива да се преустановява през цялата бременност, тъй като наличието на фолиева киселина е от значение за количеството на стволовите клетки на плода. В случай че забременеете и до този момент не сте пила фолиева киселина, започнете незабавно да приемате Neopholic всеки ден до края на бременността.

Ежедневният прием на фолиева киселина може и да изисква малко усилия, но значението му е голямо! Не оставяйте нито ден без Neopholic, за да предпазите бебето си от дефекти на невралната тръба, а себе си от развитие на анемия, сърдечно-съдови заболявания и рак.