Етикети

Фолиевата киселина- най-значимото откритие за здравето на всяка жена и нейното бебе

Вторник 29 Март, 2011

       Фолиевата киселина е водно разтворим витамин В9, спомагащ за изграждането на здрави клетки от организма. Открита е през 1930 г. като вещество, което предотвратява анемията по време на бременност. До 90-те години на XX век множество проучвания свързват някои видове рак, като ракът на маточната шийка и ракът на дебелото черво с ниските нива на фолиева киселина в кръвта. Доказателствата, че фолиевата киселина предотвратява вродени дефекти на невралната тръба (спина бифида) са толкова много, че през 1998 г. в САЩ се въвежда задължително обогатяване на зърнените храни и хранителни обогатители с фолиева киселина.

       Защо е необходима фолиевата киселина?
       Фолиевата киселина е витамин, който организмът не може да произведе сам, нито да складира дълго време. Затова трябва да се набавя ежедневно. Фолиевата киселина е необходима за производството на ДНК и благодарение на нея се активира клетъчния растеж. Фолиевата киселина има ключова роля в усвояването на останалите витамини от групата В и най-вече на витамин В12. Ежедневният прием на фолиева киселина предпазва от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инфаркт и някои видове рак, а по време на бременност- от сериозни вродени дефекти на плода, наречени дефекти на невралната тръба (ДНТ).

       Как може да си набавим фолиева киселина?
       Фолиевата киселина има две разновидности- синтетична- под формата на таблетки Neopholic и натурална- налична в някои зеленчуци. Организмът по-лесно абсорбира синтетичната фолиева киселина, отколкото натуралната от храната. Фолиевата киселина от храната не е достатъчна за предпазване от дефекти на невралната тръба, затова е необходимо да се приема ежедневно допълнително количество под форма на таблетки.

       Световната практика е утвърдила препоръчителен дневен прием на фолиева киселина от 0,4 mg за всички жени. Тази дневна доза е достатъчна за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина.

       Фолиевата киселина се препоръчва на всяка жена, всеки ден, независимо дали планира бременност, поради факта, че 50% от бременностите не са планирани, а от друга стана и заради блaготворното ѝ влияние върху здравето на самата жена.