Етикети

Как да се откажем ефективно от цигарите

Сряда 23 Март, 2011

       Създаването на вредни навици винаги е лесно и приятно, и докато се усетим вече трудно можем да си представим живота си без тях.

       Пристрастяването към никотина се обяснява с кратковременно стимулиране на централната нервна система. При всяко “дърпане” на цигарата към мозъка се изпраща доза никотин, която кара пушачът да се чувства ведър, като в същото време има и успокояващ ефект. Това чувство обаче трае само по време на самото пушене и до няколко минути след това. Ефектът който пушачът усеща е кратковременен и затова той посяга към следващата цигара.  Пушачите смятат, че цигарата ги релаксира и им помага да се справят със стреса, дава им по-голяма увереност и самочувствие. За други пушенето убива времето, когато им е скучно или просто им дава възможност да правят нещо с ръцете си.

       Тютюнопушенето е най-важната предпоставка за увеличаване на риска към развитие на заболявания и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80 -90% от хроничните заболявания на дихателната ситема; 80 - 85% от рака на белия дроб; 30% от всички злокачествени заболявания и 25 - 43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

       Хората които искат да откажат тютюнопушенето знаят, че през този период на въздържание се появява неустоимо желание за една цигара, която да им оправи настроението. За да свикне организмът по-лесно с липсата на никотин, може да се разчита на помощник на волята в лицето на „хормона на щастието“- серотонинът.  Адекватни нива на серотонин могат да се поддържат с ежедневен прием на NEOLEXAN.

       NEOLEXAN доставя на организма 5-хидрокситриптофан (5-HTP). В мозъка 5-HTP се превръща в серотонин- невротрансмитер, отговорен за регулиране на настроението и поведението.  NEOLEXAN повишава нивата на серотонин в организма, което спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик без странични ефекти.