Етикети

Фибромиалгия – как да я разпознаем и как да си помогнем?

Вторник 15 Март, 2011

       Фибромиалгията е хронично състояние, засягащо все повече хора. Най-често се среща при претоварени и преуморени, но и при обездвижени хора, работещи ежедневно с компютър. Характеризира се с умора, болки в мускулите, ставите и сухожилията, множество точки на повишена чувствителност по тялото, съпроводено най-често с ниски нива на серотонин.

       Основният симптом на състоянието е телесната болка, която се увеличава при покой и затихва при физическа активност. Симптомите при различните хора могат да варират:
       -  телесната болка, която се увеличава при покой и затихва при физическа активност,
       - нарушен сън,  
       - депресия,
       - умора през деня,
       - виене на свят,
       - отслабване на паметта и концентрацията.

       Във всички случаи болестта е предшествана от стрес. Стресовите ситуации предизвикват освобождаване на адреналин, кортизол и инсулин в организма. От своя страна тези хормони на стреса стимулират отделянето на серотонин в мозъка. Постоянният стрес води до изразходване на запасите от 5-хидрокситриптофан - веществото от което се произвежда серотонин. Това води до намаляване на нормалните нива на серотонин в организма, обясняващо развиването на гореописаните симптоми на фибромиалгията.

       Недостига на серотонин може да се компенсира с ежедневен прием на Neolexan. Neolexan доставя на организма 5-хидрокситриптофан (5-HTP). В мозъка 5-HTP се превръща в серотонин, който от своя страна участва в регулирането на съня, усещането за болка, настроението и др. Употребата на Neolexan подобрява и спомага за овладяване на симптомите на фибромиалгия при липса на странични ефекти.