Етикети

Помощ! Имам депресия!

Понеделник 21 Февруари, 2011

       Депресията е състояние, изискващо специализирана медицинска терапия и е различно от познатите “липса на настроение” и „чувство на подтиснатост”. Тя засяга настроението, емоциите и мислите ни. Състоянието не е моментна слабост или усещане, което преминава от само себе си. Без лечение, симптомите на депресия остават с месеци и години.

       Симптомите на депресия могат да бъдат различни при различните хора. Разстройството причинява промени в  мислите, чувствата, поведението  и цялостното физическо  разположение на организма. Характеризира се с липса на интерес към ежедневните дейности, липса на енергия и способност за концентрация, чувство на безпомощност, безнадежност и тъга, безполезност и неадекватност, лош сън, понижена сексуална активност, значително покачване или загуба на тегло, умора, главоболие и др. Депресията не е слабост на характера и не е по вина на пациента. Тя може да се лекува успешно. 

       Депресията се свързва със смущения в обмяната на невротрансмитери- с най-голямо значение от тях е серотонинът, който при депресия е силно понижен. Серотонинът е познат още и като „хормонът на щастието”. Недостигът му можем да компенсираме с ежедневен прием на Neolexan, който доставя на организма 5-HTP. В мозъка 5-хидрокситриптофанът се превръща в серотонин- вещество, което предава нервните импулси между мозъчните клетки и има пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Neolexan повишава нивата на серотонин в мозъка без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства предназначени за тези състояния.

       Помощта и разбирането от близки и приятели е жизнено необходимо за всеки страдащ от депресия. В случай на депресивни състояния много по-полезно се явява общуването с психически и емоционално стабилни хора, отколкото с хора, имащи същия проблем. Общуването със сродни души в случая засилва чувството за безпомощност и невъзможност за освобождаване от собствения капан на самовнушения и нереални страхове.  Други ефикасни помощни средства са промяна в хранителния режим, прием на подходящи препарати и спорт с цел укрепване на организма и свеждане до минимум на негативните влияния на депресията.