Етикети

Естественият антидепресант: хормонът на щастието – серотонинът

Вторник 11 Януари, 2011

       • Защо стресираните хора често посягат към шоколада?
       Известно е, че шоколадът увеличава кратковременно серотониновите нива в кръвта. Серотонинът е известен като  „хормона на щастието”, който се образува в мозъка. Слънчевата светлина блокира разграждането на серотонина, докато през зимата, по време на кратките дни и дългите нощи, той бързо се разгражда. Затова през есенно-зимният сезон хората се чувстват по-подтиснати и податливи на депресия. Серотонинът има и друг ефект - намаляване на телесното тегло. 

       • Какво е серотонин?
       Серотонинът се синтезира в невроните на центалната нервна система, а също така и в някои клетки на стомашно-чревния тракт. Серотонинът е невротрансмитер, отговорен за регулиране на настроението и поведението.
В централната нервна система серотонинът играе важна роля при регулирането на гнева, агресивността, телесната температура, настроението, съня, повръщане и гадене, сексуалността и апетита. Ниските нива на серотонин предполагат нарастване на агресивното поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства. Недостигът на серотонин може да доведе до нарушения в съня и да демотивира човек. 

       • Kак се синтезира серотонинът в човешкия мозък?
       Серотонинът в мозъка се образува от аминокиселината 5-хидрокситриптофан (5-HTP). От своя страна 5-хидрокситриптофанът се синтезира от незаменимата аминокиселина триптофан, която постъпва в организма чрез храната. 5-HTP не присъства в значителни количества в храната.

       • Как да си осигурим адекватно количество серотонин?
       Допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства предназначени за тези състояния.
       NEOLEXAN е продукт, съдържащ 5-HTP. Всяка таблетка Neolexan съдържа 50мг 5–HTP. Продуктът е предназначен за хора страдащи от състояния свързани с понижени нива на серотонин като безсъние, депресия, тревожност, както и за лица спазаващи диета и/или отказващи вредни навици като тютюнопушене, алкохол и други.