Етикети

Спри грипа, преди той да те е спрял!

Вторник 14 Декември, 2010

     Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируса на грипа. Заразяването се разпространява лесно по въздушно-капков път. Вирусите навлизат в носа и гърлото, а от там по дихателните пътища стигат до белия дроб. По своя път вирусите се захващат за клетките от лигавицата. При този контакт вирусите започват да отделят свободни радикали, чрез които навлизат в клетките и ни заразяват.

     Свободните радикали са силно реактивни молекули, които атакуват здравите клетки и предизвикват тяхното увреждане или дори разрушаване. 

     Процесът на заразяване е възпроизведен в изкуствени условия и е установено, че в присъствието на антиоксиданти, грипните вируси не могат да навлязат в белодробните клетки. Това е така, тъй като антиоксидантите обезвреждат свободните радикали и така вирусите не могат да използват този механизъм на заразяване.  Затова сега се приема, че вземането на антиоксиданти е първата и най-ранна линия на защита, която можем да си осигурим срещу заразяване с вирусите на грипа.

     По време на грипна инфекция се включва и втората линия на защита на организма срещу вирусите- имунната ни система. Някои имунни клетки започват да произвеждат свободни радикали, с които унищожават вирусите. Свободните радикали обаче не действат селективно, т.е. освен вирусите, свободните радикали на имунните клетки увреждат и околните клетки, а понякога и себе си, което води до общо понижаване на съпротивителните сили на организма. Това може да доведе до развитие на вторични бактериални инфекции- бронхит, пневмония и др. Антиоксидантите участват и във втората линия на защита на организма, като осигуряват нейното безотказно функциониране. Те подпомагат и повишават защитната функция на имунната система и предпазват клетките на имунитета от разрушителното действие на свободните радикали. Затова по време на грип е много важно да се приемат антиоксиданти, които да неутрализират увеличеното количество на свободните радикали и да подпомогнат имунната система на организма да се пребори с инфекцията.

     Neoxid е продукт от ново поколение, съчетаващ по уникален начин ензими, витамини и микроелементи. Neoxid представлява завършена антиоксидантна система, която осигурява максимална защита на организма срещу свободните радикали и подпомага функцията на имунната система.