Етикети

Диета при уратни камъни

Понеделник 05 Април, 2010

Уратните камъни се образуват от кристали пикочна киселина. Пикочната киселина е отпаден продукт от метаболизма на пурина, който е съставен елемент от човешките ДНК и РНК. Пурините могат да попаднат в организма и с храната – най-вече чрез месото, в което се съдържа ДНК и РНК на съответния животински вид. Богати на пурини са червеното, свинското, дивечовото и птичето месо, карантията и някои риби (сардина, аншоа, херинга). Други храни, богати на пурини, са гроздето, разтворимото кафе, горските плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди и др.), цитрусовите плодове и сокове, някои зеленчуци. Освен тези храни трябва да се избягва и алкохолът.

Храните с ниско съдържание на пурини, които са препоръчителни за страдащите от цистинови камъни, включват:

Храни с ниско съдържание на пурини

Типичното дневно меню съдържа следните храни:

Дневно меню  с ниско съдържание на пурини

Храните с умерено съдържание на пурини (до 75 mg на 200 g порция) не трябва да бъдат сервирани твърде често:

Храни с умерено съдържание на пурини

Препоръчва се пиенето на алкална минерална вода от Наречен, Момин проход, Хисаря.