Етикети

Диета при оксалатни камъни

Понеделник 22 Март, 2010

Лечението при оксалатните камъни е насочено главно към намаляване на количеството на постъпващите в организма оксалати с храната. Диетата трябва да бъде бедна на оксалати, бедна на мазнини (мазнините увеличават абсорбцията на оксалати в червата) и богата на калций (1 грам на ден). Дневният прием на белтъчини също трябва да бъде намален.

Както вече бе споменато, половината от оксалатите в организма попадат чрез храната. Те са фактор в образуването на бъбречни камъни с 15 пъти по-голям потенциал от калция.

Увеличените нива на оксалати в организма се дължат освен на прекомерен прием на храни, богати на оксалати, и на недостиг на калций, магнезий и витамин В6 в храната, както и на заболявания на черния дроб и червата.

Лечението при оксалатните камъни е насочено главно към намаляване на количеството на постъпващите в организма оксалати с храната и към отстраняване на другите фактори, които допринасят за повишаване на нивото им в кръвта и урината.

Водещата предпазна мярка си остава диетата, която трябва да бъде бедна на оксалати, бедна на мазнини (мазнините увеличават абсорбцията на оксалати в червата) и богата на калций (1 грам на ден). Дневният прием на белтъчини също трябва да бъде намален.

Хранителни източни на оксалати: калциево-оксалатни камъни

Съдържанието на оксалати в различните храни е:

Съдържанието на оксалати в различните храни

Препоръчват се слабо минерализирани и алкални води от Хисар, Момина баня, Горна баня, Меричлери и други.