Етикети

Диета при калциеви камъни

Понеделник 15 Март, 2010

Високите нива на калций в урината са най-честия рисков фактор за бъбречни камъни. Най-често срещаната причина за високи нива на калция е повишената абсорбция (усвояване) на калций в тънките черва. Именно затова се препоръчва умерено намаляване на калция в храната. Трябва да се внимава обаче количеството му да не падне твърде много, защото това може да доведе до образуване на калциево-оксалатни бъбречни камъни.

Диетата, която е препоръчителна за болни с калциеви камъни, включва храни с богатото съдържание на фибри (пшеница, ориз и овесени ядки), които намаляват с 20 до 30% количеството на отделяния с урината калций.

Диета с ниско съдържание на калций

Намаляването на натрия, кофеина и животинския белтък помага за понижаване на калция в урината. Солта е противопоказна, затова е желателно дневният й прием да се намали до една десета от грама (100 mg).

Примерната диета с ниско съдържание на калций включва:

Примерната диета с ниско съдържание на калций

Пикочната киселина в урината също води до повишаване на отделяния калций и риск от образуване на калциеви камъни. Основният източник на пикочна киселина е белтъкът от храната. Затова при риск от образуване на калциеви камъни се препоръчва и ограничаване на дневния прием на белтък в умерени граници, както следва:

Диета с кисело pH

Едно примерно меню с кисело pH включва:

Примерно меню с кисело pH

На пациенти с калциеви камъни се препоръчват слабо минерализирани и алкални води от Хисар, Момина баня, Горна баня, Меричлери и други.