Етикети

Прогноза на бъбречно-каменната болест

Понеделник 15 Февруари, 2010

Много са факторите, от които зависи лечението на бъбречно-каменната болест. Ако камъкът е по-малък от 5 mm има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, без хирургическа намеса. В тези случаи пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако камъкът е над 10 mm е почти сигурно, че няма да премине през ППС самостоятелно.

Особено важно е и при спонтанното отделяне на камъни, и при хирургическото им отстраняване, те да бъдат „уловени“ и да бъде установен химичния им състав, за да се гарантира, че лечението и профилактиката ще бъдат правилни. „Улавянето“ на бъбречен камък обикновено става със специални уловители – конични чашки с мрежесто дъно, през които се прецежда урината по време на уриниране във фазите на бъбречна криза. За тази цел може успешно да се използва и мрежа (кепче) за аквариум.

Предпазването от бъбречни камъни не е лесна задача и изисква посвещение на идеята за постигане на добро здраве за цял живот.

След точното определяне на причината за образуване на бъбречни камъни се вземат следната поредица от мерки:

  • модифициране на диетата;
  • увеличаване на дневния прием на вода до поне 2 литра (8 водни чаши) – когато организмът е в състояние на повишена загуба на вода (при физически натоварвания и в горещо време например) количеството приемана вода трябва да нарасне още повече;
  • стриктно спазване на лечебната програма и придържане към препоръките на лекаря за продължителен период от време;
  • обсъждане с лекуващия лекар на всяка препоръка, която пациентът не е склонен да спазва;
  • редовно проследяване и отчитане на ефективността на лечението чрез провеждане на контролни прегледи.

Следва: Лечение на бъбречно-каменната болест