Етикети

Видове бъбречни камъни: цистинови камъни

Петък 12 Февруари, 2010

Цистиновите камъни се образуват при хора с генетичен дефект, при който е нарушен метаболизма на аминокиселината цистин, в резултат на което нейното съдържание в урината е високо и създава предпоставка за утаяване и образуване на бъбречни камъни.

Този генетичен дефект се среща при 1 на 20000 души и представлява около 2% от бъбречните камъни при възрастните. При засегнатите хора образуването на бъбречни камъни започва още от детска възраст и затова цистиновите камъни съставляват 10% от случаите с камъни в бъбреците при децата.

Разтворимостта на цистина във вода (урина) зависи до голяма степен от нейната киселинност. При повишаване на киселинността на урината разтворимостта на цистина намалява. Затова в лечението на цистинови камъни се препоръчва:

  • увеличен прием на течности и вода - 3-4 литра на ден;
  • поддържане рН на урината в стойности около 7,5 с Неоралит СР – тя не трябва да надхвърля 8, защото тогава започват да се утаяват фосфатните соли и има риск от образуване на фосфатни камъни;
  • ограничаване на солта в храната води до намаляване на отделянето на цистин;
  • ограничаване на метионина в диетата;
  • приемане на медикаменти, намаляващи концентрацията на цистин в урината – Penicillamine, Alpha MPG (Thiola), Bucillamine;
  • приемане на Каптоприл – средство за намаляване на кръвното налягане, което се свързва с цистина и образува химично съединение, 200 пъти по-разтворимо във вода от цистина. Каптоприлът е особено подходящ при пациенти с високо кръвно налягане.

Препоръчва се приема на минерални води от Наречен, Момин проход, Хисаря, Горна баня.

Следва: Прогноза на бъбречно-каменната болест