Етикети

Диета и лечение на калциеви камъни

Петък 05 Февруари, 2010

Ограничаването на калция в диетата трябва да е умерено: количеството му не бива да пада под 600 mg на ден. Намаляването на натрия, кофеина и животинския белтък също помага за понижаване на калция в урината. Храни с богатото съдържание на фибри (като пшеница, ориз и овесени трици) намаляват с 20 до 30% количеството на отделяния с урината калций.

Солта повишава калция в урината по няколко механизма, затова е желателно дневният прием на сол да се намали до една десета от грама (100 милиграма) на ден.

Пикочната киселина в урината също води до повишаване на отделяния калций и риск от калциеви камъни (както и до нараснала опасност от уратни камъни). От една страна, пикочната киселина образува кристали, които се превръщат в ядра, около които се утаяват калциевите соли. А от друга страна, високите нива на пикочна киселина подкисляват урината и неутрализират действието на цитратите, които са най-важните инхибитори (подтискащи фактори) на процеса на образуване на бъбречни камъни. Основният източник на пикочна киселина е белтъкът от храната. Затова при риск от калциеви камъни се препоръчва и ограничаване на дневния прием на белтък в умерени граници.

Лечението на калциевите камъни е насочено главно към предотвратяване на повторното им появяване. Веднъж образувани, вече е много трудно да бъдат разградени по химичен път, за разлика от уратните камъни. Когато калциевият камък не може да се елиминира спонтанно от организма, може да се наложи отстраняването му чрез литотрипсия или по хирургичен път.

  • Целулозните препарати (целулозен натриев фосфат) свързват калция от храната още докато е в тънкото черво и не позволяват той да се абсорбира и да стигне до бъбрека. За съжаление те имат редица странични ефекти и се препоръчват едва когато всички останали методи са изчерпани.
  • Neophos (ортофосфатите) намаляват калция в урината до 50% като подтискат чревната му абсорбция. Адекватните нива на фосфор в кръвта допринасят за нормализиране на повишената активност на витамин Д, който увеличава нивата на калция в кръвта. При адекватно лечение с ортофосфати образуването на калциеви камъни спира при 90% от пациентите.
  • Калиев цитрат (Neoralit SR) е най-ефикасният естествен инхибитор на калциевите камъни. Той блокира образуването на кристали и по-нататъшното формиране на камъни при двата основни типа калциеви камъни: калциев фосфат и калциев оксалат. Препаратите с калиев цитрат са особено ефикасни в комбинация с тиазидни диуретици. От една страна, калиевият цитрат повишава нивата на цитрати в урината, с което не позволява образуване на калциеви камъни. А от друга, калият от състава на калиевия цитрат се конкурира с калция в тубулите на бъбрека за място в транспортната система, която изхвърля тези йони в урината. Така при адекватни нива на калий в урината бъбрекът няма възможност да отдели голямо количество калций.
  • Тиазидните диуретици са познати още като "обезводняващи". Те увеличават обема на урината, като принуждават бъбреците да произвеждат по-голямо количество от обикновено. Така намаляват нивата на калций в урината с 30 до 50%.
  • Билковите чайове се използват от векове и са традиционни средства в българската народна медицина. Обичайно те съдържат листа от мечо грозде, свила от царевица, дръжки от череши или други билки с леко диуретично действие. Прилагат се с цел да се намали задържането на урината и да се подпомогне извеждането на камъкообразуващите вещества.
  • Неоренал СР увеличава диурезата и ускорява отвеждането на неразтворимите соли от отделителната система. Някои от активните му съставки подтискат утаяването на неразтворимите калциеви соли.

На пациенти с калциеви камъни се препоръчват слабо минерализирани и алкални води от Хисар, Момина баня, Горна баня, Меричлери и други.

Следва: Видове бъбречни камъни: оксалатни камъни