Етикети

Видове бъбречни камъни: уратни (пикочно-киселинни) камъни

Понеделник 01 Февруари, 2010

Уратните камъни се образуват от кристали пикочна киселина. Пикочната киселина е отпаден продукт от метаболизма на пурина, който е съставен елемент от човешките ДНК и РНК. Пурините могат да попаднат в организма и с храната – най-вече чрез месото, в което се съдържа ДНК и РНК на съответния животински вид. Богати на пурини са червеното, свинското, дивечовото и птичето месо, карантията и някои риби (сардина, аншоа, херинга). Други храни, богати на пурини, са гроздето, разтворимото кафе, горските плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди и др.), цитрусовите плодове и сокове, някои зеленчуци. Освен тези храни трябва да се избягва и алкохолът.

Високото количество на пикочна киселина в урината се нарича урикозурия.

Разтворимостта на пикочната киселина зависи много от киселинността на урината (нейното рН). рН е мерна единица за киселинността на всяка една течност. Стойностите на рН варират от 1 до 14. Когато рН е с ниска стойност, течността съдържа голямо количество киселина и се нарича "кисела". И обратно, когато стойностите на рН са високи, течността не съдържа киселина и се нарича "алкална" или "основна". При рН 7 течността е неутрална. Човешката урина нормално е леко кисела с рН стойности между 6 и 7.

При кисела урина разтворимостта на пикочната киселина намалява, в бъбрека се утаяват кристали от пикочна киселина и се образуват бъбречни камъни.

Добрата новина, свързана с уратните камъни, е, че те се повлияват сравнително лесно от медикаменти и дори могат да бъдат напълно разтворени. При лечението им се цели понижаване на концентрацията на пикочна киселина в кръвта, намаляване на киселинността на урината и увеличаване на диурезата и ускоряване на извеждането на пикочната киселина с урината.

Най-често използваните средства при уратни камъни са:

  • Алопуринол е лекарство, което блокира образуването на пикочна киселина в организма и намалява нивата й в кръвта и урината.
  • Неоренал СР намалява производството на пикочна киселина в организма и увеличава диурезата (обема на образуваната от бъбрека урина), като по този начин ускорява изхвърлянето на пикочната киселина по-бързо от отделителната система и намалява времето, за което нейните кристали могат да се утаят.
  • Неоралит СР (калиев цитрат) намалява киселинността на урината и увеличава разтворимостта на пикочната киселина. За постигане на терапевтичен ефект и разграждане на уратния камък се цели рН на урината да се поддържа в границите 6,5-7,0.

Препоръчва се пиенето на алкална минерална вода от Наречен, Момин проход, Хисаря.

Следва: Видове бъбречни камъни: калциеви камъни