Етикети

Камъни в бъбреците

Понеделник 25 Януари, 2010

С настоящия текст поставяме началото на серия от публикации, посветени на проблемите на страдащите от камъни в бъбреците. Целта ни е да предоставим адекватна и изчерпателна информация, която да е написана на достъпен и за неспециалистите език. Вярваме, че ще ви е от полза.

Въведение

Камъкът, който се образува в бъбреците и блокира пътя на урината, е може би най-болезненото нещо, което може да се случи в живота на човек. Болката е по-силна от огнестрелна рана, счупена кост, изгаряне и дори раждане.

Бъбречните камъни варират по размери от връх на молив до топка за голф и причиняват агонизираща болка в областта на кръста и корема. Те са заболяване за цял живот. Ако имате бъбречни камъни или ваш близък страда от тях, то това ръководство е за вас.

В близкото миналото лечението и профилактиката на БКБ са се свеждали главно до препоръката да се пият повече течности и да се избягват храни, богати на калций. Днес, развитието на науката допринесе за по-задълбочено разбиране на причините и механизмите за образуване на камъни и съответно – за много по-ефективно клинично лечение.

В момента в България от бъбречни камъни страдат около 400 хиляди души. Хората, които до края на живота си ще образуват бъбречен камък, са над 800 хиляди. България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест (БКБ) и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на бъбречни камъни, отколкото живеещи в райони с твърда вода. Честотата на БКБ се увеличава през лятото. Според епидемиологичните данни на БКБ се дължат от 7 до 10 от всеки хиляда хоспитализации. Един на всеки 10 души е с риск да развие БКБ на даден етап от живота си.

БКБ е заболяване с изразено генетично предразположение.

Какво представлява отделителната система?

Бъбреците са овални органи с размер приблизително на юмрук. Те са разположени в коремната кухина в областта на кръста, непосредствено под диафрагмата и белите дробове.

Бъбреците са един съвършен колектор на отпадъци. През тях всеки ден се филтрират около 200 литра кръв, за да се отделят около 1,5 литра отпадни вещества и вода. Водата и отпадните продукти се отвеждат до пикочния мехур по дълги тръбички от мускулна тъкан, наричани уретери. Уретерите изпомпват водата и отпадните продукти от бъбреците до пикочния мехур дори и когато сме с главата надолу или в безтегловност. Пикочният мехур съхранява урината до нейното елиминиране чрез акта на уриниране. Отпадните продукти в кръвта постъпват в резултат на естествените процеси на разграждане на мускулната тъкан, както и от храната, която приемаме. След като тялото ни усвои полезните вещества от храната, в кръвта се връщат отпадни метаболити, които, ако не се отделят от организма, могат да се натрупат в кръвта и да причинят сериозни увреждания.

Бъбречен камък

Бъбречният камък представлява втвърдена минерална утайка, която се образува в бъбреците. Започва като микроскопичен кристал или частица, която нараства, привлича около себе си и други кристали и след седмици, месеци и дори години се превръща в бъбречен камък. Бъбречните камъни се образуват когато нещо недостига или е в повече в състава на урината или когато не се поема достатъчно вода, за да се разтворят всички минерали, химични съединения и отпадни продукти, които бъбреците са филтрирали от кръвта и се опитват да изхвърлят.

Защо се получава така? Опитайте да разтворите килограм захар в чаша с кафе. Крайният резултат (освен бъркотия в кухнята) ще е един пакет влажна захар. Ако обаче сипете същия този килограм захар в плувен басейн, той ще се разтвори без проблем.

Следва: Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни