Етикети

Какво представлява заболяването подагра

Вторник 23 Юни, 2009

Подаграта се отнася към болестите, свързани с обмяната на веществата. Подаграта е наследствено заболяване, при което е нарушена обмяната на пикочната киселина. Нормално пикочната киселина се изхвърля от организма от бъбреците чрез урината. При пациентите с подагра пикочната киселина не може да се изхвърли от организма и се натрупва под формата на кристали в ставите, което води до възпаление, изразяващо се с болка, оток, зачервяване и нарушена функция на засегнатите стави. Най-често се засягат палците на краката, но е възможно да бъдат засегнати и други стави. Основно от подагра страдат мъже над средната възраст, но понякога заболяването може да се изяви и по рано. При жени подагра може да се наблюдава след менопаузата. Подаграта протича на пристъпи, при които болката на засегнатата става е много силна, почти нетърпима. Обикновено пристъпът на подагра протича с покачване на температурата, съпроводено с втрисане и изпотяване.

В бъбреците на страдащите от подагра могат да се образуват уратни камъни. Тези бъбречни камъни не могат да се видят на обикновена рентгенова снимка. Уратните камъни се образуват при кисело Ph на урината. Ето защо в тези случаи е препоръчително да се приемат препарати за алкализиране на урината като Neoralit SR.

Подаграта се провокира от употребата на алкохол, бира, прекомерна употреба на белтъчна храна - дивечово месо и вътрешности. Високият холестерол, повишеното кръвно налягане и повишените стойности на кръвната захар са предразполагащи за появяването на подагра.

Лечението на подагра е в три направления - диета с изключване на червено и бяло месо, черен дроб, черва, бъбреци, говежди език, сардина, хайвер, боб, краставици, бира. Полезно при лечението на подагра е да има разтоварващи дни само на плодове и зеленчуци. Необходимо е да се приемат над два литра течности дневно, за да може да се повиши диурезата. След консултация със специалист трябва да се приемат и медикаменти, които влияят на обмяната на пикочната киселина,  медикаменти с противовъзпалително антиревматично действие, както и обезболяващи препарати .