Етикети

Какво представлява циститът

Понеделник 01 Юни, 2009

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Това е често срещано заболяване, което засяга предимно жените.

Обикновено циститът започва с чести позиви за уриниране, дискомфорт или болка ниско долу в коремната област. При най-тежките случаи е налице отделяне на урина примесена с кръв.

Циститите биват първични и вторични. Първичните цистити представляват възпаление на пикочния мехур, което не се свързва с друго заболяване на уринарния тракт. При вторичните, циститът обикновено е усложнение на друго заболяване, като например бъбречно-каменна болест, вродени малформации на пикочо-половата система, увеличена простата при мъжете и др. Бременността също предразполага към развитието на цистит.

В зависимост от причините за възникване, циститът може да бъде инфекциозен и неинфекциозен. При инфекциозния причинителите са микроорганизми - бактерии (Е. коли ), хламидии, трихомони и др. Неинфекциозният цистит се причинява от различни фактори, дразнещи стената на пикочния мехур. Такъв например е радиационият цистит, който се получава при лъчетерапия.

Циститите се разделят също така на остри и хронични. При острите цистити симптомите са силно изразени, но добре се повлияват от лечение. При хроничните цистити симптомите не са така изразени, но много трудно се поддават на лечение. Хроничните цистити протичат с епизоди на обостряне, когато симптомите са по-изразени, и епизоди на ремисия - без симптоми. Обострянето на цистита се провокира от различни фактори като преохлаждане на организма, употреба на пикантни храни, прием на алкохол и др.

Лечението на острия цистит обикновено включва антибиотици, Neorenal SR, прием на много течности и режим на легло. При вторичните цистити, лечението на основното заболяване обикновено повлиява и цистита. При неинфекциозните цистити лечението е симптоматично и включва болкоуспокояващи лекарства.

Профилактиката на цистита се състои от прием на достатъчно течности, избягване на дехидратацията, избягване на преохлаждането на организма, подържане на добра лична хигиена. При хроничните цистити се препоръчва профилактика с препарати, които имат противовъзпалително и антимикробно действие, като Neorenal SR.