Етикети

Какво представлява заболяването известно като камъни в бъбреците

Понеделник 18 Май, 2009

Бъбречно-каменната болест е често срещано заболяване на отделителната система. Причините за образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища са много: горещ климат, употребата на някои храни, различни заболявания като подагра.

Камъните в бъбреците могат да бъдат различни по своя състав: уратни, оксалатни, фосфатни, смесени и др. Оксалатните камъни са твърди, имат шипчета и се виждат на обикновена ренгенова снимка. Фосфатните камъни са меки и трошливи и почти винаги са съпътствани от инфекция - цистит или пиелонефрит. Уратните камъни са с органичен произход, обикновено са жълтеникави с гладка повърхност.

Най-често болестта започва с появата на бъбречна криза. Болката е много силна, обикновено е едностранна. Болният може да има подуване на корема, повръщане, уриниране придружено с парене.

Лечението и профилактиката на бъбречните камъни може да бъде общо и специфично. Общите мерки се прилагат при всички видове камъни - прием на повече течности, избягване на дехидратацията, диета. Специфичното лечение и профилактика за различните видове бъбречни камъни е различно. Уратните камъни се образуват при кисела урина и лечебно профилактичните мерки се свеждат до алкализиране на урината. При фосфатните камъни се лекуват и профилактират инфекциите на пикочните пътища като цистит или пиелонефрит. Оксалатните камъни много трудно се разрушават с медикаменти и най-често се отстраняват оперативно или чрез метода на литотрипсия. При тях  профилактиката е много важна  и цели да спре нарастването им,  както и да предоврати появата на нови камъни след отстраняването им.