Етикети

Публикации от 2010 година

Антиоксиданти. NEOXID при простуда и грип.

Вторник 21 Декември, 2010

Антиоксидантите са първата и най-ранна линия на защита срещу вирусите на грипа. Те възпрепятстват заразяването на организма с грипните вируси и осигуряват оптималното функциониране на имунната ни система.

прочети повече

Спри грипа, преди той да те е спрял!

Вторник 14 Декември, 2010

Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируса на грипа. Заразяването се разпространява лесно по въздушно-капков път. Вирусите навлизат в носа и гърлото, а от там по дихателните пътища стигат до белия дроб. По своя път вирусите се захващат за клетките от лигавицата. При този контакт вирусите започват да отделят свободни радикали, чрез които навлизат в клетките и ни заразяват.

прочети повече

Общи принципи на профилактика при пациенти с бъбречни камъни

Вторник 25 Май, 2010

Предпазването от бъбречни камъни не е лесна задача и изисква дългосрочно посвещаване на идеята за постигане на добро здраве.

прочети повече

Диета при инфекциозни камъни

Понеделник 12 Април, 2010

Камъните, образувани в инфектирана среда, са съставени главно от магнезиево-амониев сулфат и калциев фосфат и се образуват винаги при наличие на инфекция в пикочно-половата система. Лечението им е комплексно, прилагат се антибиотици срещу причинителя на инфекцията, а често е необходима и оперативна намеса. Корекция на диетата е задължителна.

прочети повече

Диета при уратни камъни

Понеделник 05 Април, 2010

Уратните камъни се образуват от кристали пикочна киселина. Пикочната киселина е отпаден продукт от метаболизма на пурина, който е съставен елемент от човешките ДНК и РНК. Пурините могат да попаднат в организма и с храната – най-вече чрез месото, в което се съдържа ДНК и РНК на съответния животински вид. Богати на пурини са червеното, свинското, дивечовото и птичето месо, карантията и някои риби (сардина, аншоа, херинга). Други храни, богати на пурини, са гроздето, разтворимото кафе, горските плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди и др.), цитрусовите плодове и сокове, някои зеленчуци. Освен тези храни трябва да се избягва и алкохолът.

прочети повече

Диета при цистинови камъни

Понеделник 29 Март, 2010

Цистиновите камъни се образуват при хора с нарушен метаболизъм на аминокиселината цистин, което води до високо съдържание на цистин в урината и създава предпоставка за утаяване и образуване на бъбречни камъни. Разтворимостта на цистина зависи до голяма степен от киселинността на урината. При повишаване на киселинността на урината разтворимостта на цистина намалява. Затова в лечението на цистинови камъни се препоръчва приемът на вода да бъде увеличен до 3-4 литра на ден, солта в храната да бъде намалена и да се ограничи количеството метионин в диетата.

прочети повече

Диета при оксалатни камъни

Понеделник 22 Март, 2010

Лечението при оксалатните камъни е насочено главно към намаляване на количеството на постъпващите в организма оксалати с храната. Диетата трябва да бъде бедна на оксалати, бедна на мазнини (мазнините увеличават абсорбцията на оксалати в червата) и богата на калций (1 грам на ден). Дневният прием на белтъчини също трябва да бъде намален.

прочети повече

Диета при калциеви камъни

Понеделник 15 Март, 2010

Високите нива на калций в урината са най-честия рисков фактор за бъбречни камъни. Най-често срещаната причина за високи нива на калция е повишената абсорбция (усвояване) на калций в тънките черва. Именно затова се препоръчва умерено намаляване на калция в храната. Трябва да се внимава обаче количеството му да не падне твърде много, защото това може да доведе до образуване на калциево-оксалатни бъбречни камъни.

прочети повече

Лечение на бъбречно-каменната болест

Сряда 17 Февруари, 2010

Бъбречната колика е най-тежкият и най-чест симптом при пациентите с уролитиаза. Това е сериозно спешно състояние, изискващо адекватни мерки от страна на лекаря. Пациентът трябва задължително да се консултира със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други.

прочети повече

Прогноза на бъбречно-каменната болест

Понеделник 15 Февруари, 2010

Много са факторите, от които зависи лечението на бъбречно-каменната болест. Ако камъкът е по-малък от 5 mm има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, без хирургическа намеса. В тези случаи пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако камъкът е над 10 mm е почти сигурно, че няма да премине през ППС самостоятелно.

прочети повече

12