Етикети

Публикации от 2009 година

Какво представлява заболяването подагра

Вторник 23 Юни, 2009

Подаграта се отнася към болестите, свързани с обмяната на веществата. Подаграта е наследствено заболяване, при което е нарушена обмяната на пикочната киселина. Нормално пикочната киселина се изхвърля от организма от бъбреците чрез урината. При пациентите с подагра пикочната киселина не може да се изхвърли от организма и се натрупва под формата на кристали в ставите, което води до възпаление, изразяващо се с болка, оток, зачервяване и нарушена функция на засегнатите стави. Най-често се засягат палците на краката, но е възможно да бъдат засегнати и други стави.

прочети повече

Какво представлява циститът

Понеделник 01 Юни, 2009

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Това е често срещано заболяване, което засяга предимно жените.

Обикновено циститът започва с чести позиви за уриниране, дискомфорт или болка ниско долу в коремната област. При най-тежките случаи е налице отделяне на урина примесена с кръв.

прочети повече

Какво представлява заболяването известно като камъни в бъбреците

Понеделник 18 Май, 2009

Бъбречно-камената болест е често срещано заболяване на отделителната система. Причините за образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища са много: горещ климат, употребата на някои храни, различни заболявания като подагра. Камъните могат да бъдат различни по своя състав: уратни, оксалатни, фосфатни, смесени и др.

прочети повече